За теб и името си сменям

За теб и името си сменям
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Да си го дам или да не си го дам. Това е въпросът, който стои пред всяко току що сгодено момиче.

Във време, в което най-ценното си даваме още на 14, не ни е останало много за (от)даване на онзи, с когото се надяваме да живеем цял живот, при това щастливо.

Останало ни е едното име, за чието даване обаче се водят разгорещени спорове на почти всяко моминско парти.

Някои следват стриктно традициите и вътрешните си убеждения и се събуждат след първата брачна нощ не само омъжени, но и с ново име. Смятат, че така се ражда истинското семейство - онова, което е крепост, опора и извор на щастие. 

От законова гледна точка, това е най-лесният вариант, защото не е нужно да носите със себе си актове за раждане на децата и да доказвате, че сте им майка.

Табелката на вратата също изглежда по-добре, когато пише просто "семейство Томови", вместо няколко души с една фамилия – бащата и децата, а майката – с различна.

Други държат до последно на бащината си фамилия, сякаш е крепост, която не искат да пуснат, защото е последният бастион на така дълго пазената независимост. За тях смяната на името е като да развеят белия флаг пред съпруга и да се предадат в негово подчинение.

Трети избират най-дългия вариант -да добавят с тире името на съпруга си. Така хем става ясно, че да, те са омъжени жени, но и че не са загубили изцяло независимостта си.

Разбира се, най-ревниво пазят имената си жените със звучна фамилия, наложили се вече в професията си, които смятат, че новото име ще им попречи на кариерата.

Кои все пак са повече – традиционалистките, независимите или почитателките на компромисния вариант с тире? Попитахме читателкитe на Edna.bg и ето техните отговори:

Най-много - 41.45% са на мнение, че общата фамилия е символ на единното семейство и с радост биха взели фамилията на мъжа си.

Втората най-голяма група са жените, които ще добавят името на съпруга си с тире към своето, за да не загубят съвсем идентичността си.

Такъв отговор са дали 746 читатели на Edna.bg.

Твърдо против смяната на фамилията са 13,48% от анкетираните, а 187 жени се питат защо мъжът да не смени фамилията си с нейната.

Ако не сте успели да се включите в нашата анкета, ще ни е интересно да разберем и вашето мнение – ще смените ли/сменихте ли името си сключване на брак?

И понеже знаем, че ни четат и много мъже, ще се радваме да разберем дали за вас е толкова важно жената да смени фамилията си или го смятате за отживелица?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти