Създадено за Vichy

Върни сиянието на кожата си: цялостно решение за борба срещу хиперпигментните петна

r
Снимка: iStock

Всички обичаме да се наслаждаваме на слънчевите дни. Всяка година ги чакаме с нетърпение, а след това неохотно се опитваме да ги "пуснем" да си отидат. Колкото и да е прекрасно, слънчевото време обаче идва ръка за ръка с определени предизвикателства, за които всяка жена, която държи на кожата си, знае. Да, нашата кожа е изложена на влиянието на слънцето и затова изисква специална грижа.

Ако не искаме да съжаляваме за небрежността ни по отношение на кожата ни, важно е да включим навреме определени навици в ежедневието си, които да я поддържат здрава и защитена. Защото навременната и ефективна грижа за кожата е нашият най-сигурен щит срещу проблеми, които вярваме, че всеки иска да избегне, а именно хиперпигментация и бръчки.

Излагането на слънце в пиковите часове, които са между 10 ч. и 16 ч., може да бъде опасно поради високата интензивност на ултравиолетовите лъчи. Тези лъчи могат да причинят слънчеви изгаряния, преждевременно стареене и повишен риск от развитие на рак на кожата.

жена лято слънце
Снимка: iStock

Затова е препоръчително да се избягва излагането на слънце в този период и да се предприемат необходимите мерки за защита на кожата като носене на шапка и слънчеви очила с UV защита. Не трябва да забравяме също да приемаме достатъчно количество вода. Хидратираното тяло означава хидратирана кожа, а хидратираната кожа означава здрава кожа. 

Но най-сигурният ни залог срещу избягването на кожните проблеми асоциирани с излагането незащитени на слънчевите лъчи си остава нанасяне на слънцезащитен серум и крем. 

Серумите срещу хиперпигментация и бръчки са мощно оръжие в борбата за здрава и равномерна кожа. Ако не сте сигурни как и кога да включите серум в рутината ви за грижа за кожата, ето две ценни насоки:

♦ Специфичният проблем изисква специфично решение. Затова заложете на серум, който е формулиран специално за борба с хиперпигментация и бръчки.

♦ Ползвайте серуми, които съдържат активни съставки като ниацинамид и гликолова киселина, както и пилинг съставки, които са известни със своите свойства за изсветляване на тена и намаляване на бръчките.

r
Снимка: iStock

Вече имаме едно чудесно предложение за вас, което покрива всички необходими изисквания. Това е серумът на Vichy -  LIFTACTIV B3 DARK SPOTS СЕРУМ против хиперпигментация и бръчки. Той трябва да бъде първата стъпка от вашата дневна и нощна рутина. Този серум с лека и приятна като нежно докосване текстура действа върху различни слоеве на кожата, за да се справи с образуването на тъмни петна както в базалния ѝ слой, така и по повърхността. Ползите му обаче не спират до тук. Той също видимо намалява бръчките за една по-гладка и сияйна кожа. На какво се дължи това? Продуктът е с мощна концентрирана формула от активните съставки ниацинамид [витамин B3] за видимо намаляване на появата на тъмни петна и гликолова киселина + активни пилинг съставки за ексфолиране и равномерен и сияен тен на кожата. В резултат тъмните петна са намалени с до -71%. Не забравяйте да нанасяте по няколко капки от серума на чисто и сухо лице сутрин и вечер, за да постигнете оптимални резултати. 

Като следваща втора стъпка от дневната ви рутината ви предлагаме дневния крем на Vichy - LIFTACTIV B3 DARK SPOTS SPF50 против хиперпигментация и бръчки. Наличието на широкоспектърна UV защита [SPF 50] в дневния крем е изключително важно. Слънцезащитният фактор предпазва кожата ви на ежедневна база и драстично намалява шансовете от поява на тъмни петна и белези от хиперпигментация. Ниацинамидът в състава на крема пък видимо намалява появата на тъмни петна. Препоръчва се за жени, които търсят противостарееща грижа, която намалява образуването и коригира хиперпигментните петна и бръчките. В резултат повърхността на тъмните петна е намалена с -65% до -88%. За да постигнете най-големи ползи от употребата му, нанасяйте дневния крем всяка сутрин върху суха кожа самостоятелно или след прилагане на LIFTACTIV SPECIALIST B3 DARK SPOTS СЕРУМ.

Вечерта също е подходящо време да нанесем серум, защото тогава кожата ни е по-податлива към активните съставки. Серумът може да работи докато спим, за да регенерира кожата и да подобри текстурата и тена ѝ. След него обаче е препоръчително да включим и нощен крем за пълноценно подхранване на кожата. И тук идва ред на новия нощен крем на Vichy – LIFTACTIV B3 ANTI-DARK SPOTS. Продуктът за нощна грижа съдържа две мощни съставки за корекция на тена, на които се дължи отличното му действие.

vichy
Снимка: Vichy

Благодарение на 4% ниацинамид в състава си, както и 0,15% чист ретинол, след употребата на нощния крем кожата се усеща обновена, а тенът изглежда изравнен. Още тук е важно да отбележим, че това е активен продукт, така че е възможно и нормално да изпитвате зачервяване, изтръпване или сухота на кожата в началото.

За да сведете до минимум нежеланите реакции на кожата, през първата седмица нанасяйте нощния крем два пъти седмично. През втората седмица преминете на режим на нанасяне през вечер, а на третата седмица вече спокойно можете да използвате крема всяка вечер. В случай на постоянен дискомфорт, удължете периода между нанасянията. 

Нанасяйте крема върху чисто и подсушено лице вечер и не забравяйте да осигурите на кожата си добра хидратация. Внимавайте да не използвате заедно с други продукти, съдържащи ретинол. Съветваме ви също докато използвате крема да избягвайте излагането на слънце и всяка сутрин нанасяйте продукт с SPF30 или по-висок.

vichy
Снимка: Vichy

Всичко това събуди интереса ви и подхрани любопитството ви да научите още за грижата за кожата с тъмни петна? За целта поканихме дерматологът д-р Камелия Присадашка да ни разкаже повече по темата:

1. Какво представлява хиперпигментацията?

Хиперпигментацията представлява образуване на пигментни петна по кожата. Дължи се на нарушение във функцията на меланоцитите при наличието на външни фактори - UV лъчи, температурни промени, механични или химични травми, които предизвикват мултипликация на меланоцитите и впоследствие нарушение в пигментацията на кожата. Меланинът се произвежда естествено в кожата и ѝ придава цвят, но при определени условия - излагане на слънце, хормонални промени, генетична предразположеност и др. се наблюдава свръхпроизводство на меланин и развитие на хиперпигментни петна.

r
Снимка: Vichy

2. Как се появява хиперпигментацията (тъмните петна)? Кои са основните причини за появата?

Меланинът е пигмент, чрез който кожата придобива определен цвят. При нарушения в производството му могат да се появят и нарушения в цвета на кожата (при свръхпроизводство - хиперпигментация, а при намалено производство - хипопигментация). Много са причините, които могат да предизвикат свръхпроизводство на меланин, но най- често ги наблюдаваме при пациенти с промени в хормоналния статус - по време на бременност или при прием на контрацептиви, прекомерно излагане на слънце (фотостареене), след възпалителни процеси на кожата и при генетична предиспозиция. След 40-годишна възраст по откритите части на кожата могат да се забележат и така наречените соларни хиперпигментации, които се появяват след продължително въздействие на вредните UV лъчи върху кожата. Пигментация след прекарано кожно възпаление се нарича постинфламаторна хиперпигментация и се наблюдава на мястото, на което е било възпалението, като такъв тип хиперпигментация може да се наблюдава също и след лазерни и естетични процедури при неспазване на препоръките на лекаря след процедурата.

3. Как можем да се предпазим от появата на хиперпигментация? Какви продукти за грижа за кожата можем да използваме за превенция на хиперпигментацията?

Най-сигурното средство, за да се предпазим от поява на хиперпигментация е да използваме качествена слънцезащита. Според препоръките на световните организации, регламентиращи състава и правилата за използване се счита, че слънцезащитните средства трябва да се нанасят 30 мин преди излагане на слънце, като ако сме на плажа, нанасянето следва да се повтаря на всеки два часа, както и след излизане от водните басейни, тъй като дори най-високата слънцезащита се изчерпва след 2-ят час. Изборът на слънцезащитен продукт се влияе от интензивността на слънцето, цвета на кожата, усещането за комфорт. В момента на пазара най-високата слънцезащита е 50+. В градски условия се препоръчва използването на 30 фактор, но на плажа, в планината, където слънцето се отразява съответно във вода и сняг е задължително да се използва най-високият фактор, както и слънчеви очила с добра UV протекция, шапки с периферии, дрехи с UV защита.

Нека се наслаждаваме на слънчевите дни, като включим в дневната рутина важни навици, които ще направят кожата ни не само красива, но и здрава и защитена!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти