Вълшебна Прага – град, излязъл от приказките

Прага
Снимка: Thinkstock

Прага е уникален град, разположен на река Вълтава и столица на една от най-достъпните за туризъм европейски страни – Чехия.

Този единствен по рода си град носи в себе си богато културно средство и е сред най-посещаваните туристически дестинации.

Прага е невероятна преди празниците. Градът е изпълнен със светлина и живот. Със сигурност ще се насладите на празничната атмосфера, независимо от по-ниските температури.

Прага е изключително достъпна не само със самолет, но и с автобус. Автогара Флоренц се намира в близост до центъра. Не е необходимо да използвате градски транспорт, за да стигнете до най- красивата й част. Със сигурност ще срещнете и хора, които да ви упътят.

Определено най-известната забележителност е Старе место, където ще видите впечатляващата Тинска катедрала, някогашен център на чешката Реформация.

Съвсем наблизо ще видите и огромната часовникова кула Орлой, известна с уникалния си часовник. На всеки кръгъл час, под звуците на тиха музика се появяват фигурите на апостолите, които преминават над циферблата.

Прага е наричана още и „Градът на стоте кули” заради многобройните високи кули в стария град, най-известна от които е Барутената, която е в близост до един от 13-те портала на предишните граници на града.

В близост до Барутената кула са многобройни мостове над реката, които ви разкриват омайващи гледки. Най-известен от тях е Карловият мост, станал популярен с многобройните си барокови скулптори на светци и покровители.

Като погледнете нагоре, няма как да не забележите огромната готическа катедрала „Св. Вит”, намираща се на малък хълм. В близост до нея е и Пражкият дворец, резиденция на президента.

Двете сгради са свързани с една невероятно красива занаятчийска улица, наричана „златната уличка” заради красивите ниски постройки, представляващи работилници и невероятните барокови орнаменти.

В Стария град ще се насладите на невероятната атмосфера на миналото, сякаш с машина на времето сте се върнали векове назад в един празничен град.

Може да посетите изключително разнообразни музеи: на Франц Кафка, на Алфонс Муха, на шоколада, на средновековните уреди за мъчения, на еротичното изкуство, дори и малък музей на восъчните фигури.

Ако сте там около Коледа, ще може да се насладите и на прекрасен Коледен базар и да опитате греяно вино и медовина.

Ако искате да се разходите из новия град, идете непременно на Вацлавския площад и ще видите внушителната сграда на Националния музей, както и голям брой ресторанти и магазини.

Нека не забравяме, че Прага е столица и на бирата и там имате възможност да пробвате традиционно чешко пиво.

Подарете си една невероятна зимна приказка. Колкото и да е студено, Прага сякаш винаги излъчва топлина и гостоприемство като в стара детска приказка за принцове и принцеси.

А вие готови ли сте да усетите Коледната магия? Потопете се в красотата на Прага, като разгледате галерията ни, посветена на града, ТУК!

Автор: Ирина Митева

Прочетете още:

Да се влюбиш по Коледа във Виена

10 причини да харесваш бира

Местата, които трябва да посетите

10 интересни места, които да видим в Европа тази година 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти