Всеки може да има перфектни зъби

Всеки може да има перфектни зъби
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

Какво да направим, когато искаме да подобрим вида на единични или група зъби, които са напукани, с променен цвят (потъмнели или с петна), изтрити или криви?

Има едно решение, което е подходящо за всички тези проблеми, различни по своя характер и произход.

Това са порцелановите фасети - естествено изглеждащи, тънки, но много здрави, неподатливи на оцветявания.

Фасетите могат да бъдат определени като тънки порцеланови люспи, които се поставят върху външната видима повърхност на зъбите.

Кога се използват?

Фасетите са подходящи, когато искаме значителна промяна на цвета и естетиката на зъбите, която не можем да постигнем с избелването и искаме да се предпазим от бъдещо потъмняване.

Друго показание за фасетите са зъби с много на брой или големи обтурации и кариеси по външната повърхност на предните зъби.

Порцелановите фасети са чудесен метод  за затваряне на разстояния между зъбите (диастеми и треми). 

За да подобрим усмивката си, когато има единични криви зъби, на тях могат да им бъдат направени фасети за да се избегне ортодонтско лечеие.

Когато имаме изтрити зъби и се планира цялостно възстановяване на захапката и усмивката, за предните зъби могат да се използват фасети.

Как се изработват?  

Ако със зъболекаря ви сте се спрели на фасетите за решаване на вашия проблем, той трябва да прецени дали е необходимо или не да се редуцира част от емайла на зъба.

Това се прави, за да се постигне идеална форма и да се осигури място за фасетата както и да се подобри нейната адхезия към зъба.

Изпиляването е минимално!

Едно от предимствата му са, че след поставянето на фасетите зъбите няма да изглеждат обемисти. Друго предимство е, че на зъбите се придава по добра форма, венецът се оформя по тях, което подобрява неговото здраве. Когато се редуцира емайла се постигат по-добри естетични резултати.

Недостатъците на изпиляването са, че то е необратимо и че ако е в по-дебел слой може да доведе до повишаване на чувствителността на зъба и евентуално неговото девитализиране. От емайла на по-тъмните зъби се отнема повече, тъй като за по-добра естетика, е нужно фасетите да са по-дебели.

След като се редуцира дебелината на емайла от зъбите се взема отпечатък със силикон, който се изпраща в зъботехническа лаборатория, където всъщност се изработват фасетите.

Когато фасетите са готови, те се фиксират към зъбната повърхност, като се залепват, най-често с фотополимерни композити или композитни цименти.

Предимства    

*Порцелановите фасети могат да подобрят не само цвета, но и размера и формата на зъбите за една тотална положителна промяна на вашата усмивка.

*Те са по дълготрайни, по-естетични и с по-малък риск от промяна на цвета в сравнение с  композтните фотополимерни възстановявания.

*Идеална връзка към емайла.

*Редуцирането на тъканите е по-щадящо в сравнение с това при коронките.

Недостатъци

*Трудни са за поправяне ако се счупят или спукат.

*Изпиленият емайл не може да се възстанови.

*Понякога макар и рядко е възможно да се получи оцветяване на границата между зъба и фасетата, което да наложи подмяна на фасетата.

*Зъбите с фасети не могат да се избелват.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти