Зъбки бели като гъбки, ама друг път

Бялата усмивка е под заплаха
Снимка: netinfo

Оказа се, че освен добрите стари виновници в лицето на кафето, цигарите и червеното вино, които упорито се стремят (и почти винаги успяват) да оцветят зъбите ни в какви ли не отенъци различни от така желания снежнобял цвят, има и още няколко подли вредители, които ще разкрием само и единствено за вас в следващите няколко реда.

Бялото вино
Не се подлъгвайте по цвета му, защото реално неговата киселинност е доста по-силна от тази на червения му събрат. Именно въпросната киселина разяжда емайла, с което цветовете на хранителните продукти и напитки се абсорбират много по-лесно и водят до нежеланото обагряне на вашата усмивка.

Така че внимавайте с какви храни консумирате изтънчената гроздова напитка, но е желателно винаги, когато можете да я избягвате в комбинация с цвекло или боровинки, тъй като те са едни от най-мощните потъмнители на зъбите.

И още един съвет - за да намалите киселинното действие на виното, чисто и просто го редувайте с повече глътки вода или го разреждайте с лед.

Портокаловият сок
Ето го и следващият в списъка с издирваните, а именно портокаловият сок (но не онзи в кутиите, при който портокалът се съдържа само върху снимката на опаковката). В състава на този цитрусов плод има солидно количество плодови киселини, които никак не обичат емайла в здраво състояние, което води до гореспоменатия проблем.

В никакъв случай не съчетавайте този вид сок със сутрешното кафе, защото вредата за зъбите ви ще е двойна. Ако все пак не можете да устоите на този витаминозен фреш, пийте го в компанията на чаша вода, която ще отслаби неговата киселинност.

Плуването
Страхотен спорт, но за съжаление басейните, в които най-често го практикуваме са пълни с химикали, които причиняват зъбен камък. Затова по възможност ограничете максимално досега на водата с вашата устна кухина.

Always Coca-Cola
Ясно е, че тази напитка скоро няма да бъде изместена от първото място по консумация в света, но богатото й съдържание на захар и фосфорна киселина не я правят дружелюбна към вашия емайл.

Все пак, това което може да сторите е да пиете течността през сламка, за да минимизирате контакта на газираната напитка със зъбите ви.

С повече сос, моля
Сосовете и заливките правят чудесна компания на повечето ястия, но уви три от тях се оказаха неканени гости за пиршеството по случай снежнобялата ни усмивка. По азбучен ред това са: балсамикото, доматеният и соевият сос.

Причината отново се крие в тяхната висока киселинност и силна пигментация, която много лесно се абсорбира от емайла.

Така че при покупката на балсамов оцет избирайте по-светлите му разновидности, преди пък да похапнете блюдо, овкусено с доматен сос, се насладете на салата от марули или спанак, защото тези зеленчуци образуват чудесен защитен слой пазещ емайла ви от оцветяване.

Остана ни соевия сос, като след консумацията на храни с негово участие е ефикасно обилно да си изплакнете устата с бистра вода или отвара от зелен чай.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти