g
Снимка: Thinkstock

Време за четене: "Жената на тридесет години" – класически роман за силата на женския избор от Балзак

След „Величие и падение на куртизанките“ издателство „Апостроф“ публикува още един забележителен роман на френския класик Оноре дьо Балзак – „Жената на тридесет години“. Това е революционна за времето си книга за жената и за нейната житейска мисия, за ролята ѝ в семейството и извън него, за съдбоносните избори, които прави, и за трагичните последствия, произлизащи от тях.

Издаден за първи път в пълния си вариант през 1842 г., романът е част от епическия цикъл на Балзак „Човешка комедия“ – един от най-мащабните трудове в световната литературна история. За разлика от останалите творби в него обаче, тук най-ясно се откриват епизоди от интимния свят на писателя. И причината за това не е случайна. В книгата Балзак вплита чувствата си към двете най-близки на сърцето му дами.

През 1832 г, три години, след като първата част от „Жената на тридесет години“ е публикувана във френското списание „Силует“, Балзак получава писмо от Одеса, подписано с псевдонима „Чужденката“. В текста е изразено дълбокото разочарование от цинизма на „Шагренова кожа“, както и от негативния образ на жените, изграден там. Балзак бърза да публикува своя отговор в пресата с надеждата ТЯ да го прочете. Така започва петнайсетгодишната му кореспонденция с „дамата от неговите най-сладки сънища“ и негова бъдеща съпруга – Евелина Ханска.

Ако Ханска стои зад образа на основния персонаж в романа, то сюжетът на книгата е вдъхновен от връзката на Балзак с Мария дю Фресне. Фресне е омъжена за по-възрастен от нея генерал от френската армия, а отношенията ѝ с Балзак са единственото бягство от нещастния ѝ брак.

В „Жената на тридесет години“ Балзак не прави апология на жената. Жули, главната героиня, не е нито добрият, нито лошият герой. Тя е просто човек. Интелигентна и чувствителна млада дама, Жули се омъжва за първия мъж, предизвикал нежни чувства у нея. Възраженията на нейния баща гласят: „Полковник Д’Егльомон е разглезен от родителите си, също както и ти си разглезена от майка си и мен. Може ли да има надежда, че ще се разберете, и двамата с различни характери, непримирими в тираничността си? Ще бъдеш или жертва, или тиран. И едната, и другата алтернатива носи еднакъв брой нещастия в живота на една жена“.

Не след дълго думите му се превръщат в предсказание. Жули трябва да приеме последствията от своя избор и да осъзнае, че съвършената представа за мъжете, чувствата, света, които си е създала като по-млада, са измамна привидност. Първоначалният идол, този, когото доскоро е обожествявала, всъщност е отблъскващ скелет. Балзак проследява бащиния завет от първите грешки на Жули, през възловия момент, когато навършва тридесет години, до старостта на една съгрешила майка.

f
Снимка: Апостроф

Детайлно и обективно Балзак засяга проблема за жената и правото ѝ на индивидуалност, за нейното съзряване – психологическо, духовно и дори сексуално. Водеща остава темата за брака и доколко щастието или нещастието в него са плод на темперамент, опит, самоконтрол, амбиция, обич или късмет. Или на нещо повече.

За автора

Оноре дьо Балзак е френски писател, роден през 1799 г. Той е сред създателите на класическата форма на романа. През 1835 г., пишейки един от най-добрите си романи „Дядо Горио“, Балзак решава да включи в нови произведения, част от „Човешката комедия“, герои, участвали преди това в други романи. Така с течение на времето, той създава свят от около 2000 герои, които представят френската действителност след Революцията. След публикуването на „Величие и падение на куртизанките“, която е последната му и най-внушителна творба, издателство „Апостроф“ представя още един забележителен роман на Балзак – „Жената на тридесет години“.

f
Снимка: Апостроф

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти