Време за четене: тайните на магическото преживяване Ел Камино

книга
Снимка: Издателство Вакон

Ел Камино е забележително културно, туристическо и социално преживяване, което хората предприемат, водени от религиозни или спортни подбуди, от любопитство или „защото за него ни е разказал приятел“.

Феноменът Ел Камино де Сантяго де Кампостела събира по един и същ път към една и съща крайна цел хиляди хора с различен статус, идеология и националност. Пътят на Свети Яков е съвкупност от магически знаци и послания, изваяни в камъка на романските храмове. Това е мрежа от маршрути, създадена от поклонници, и във всяко село, всяка планина и всяко място присъства вечната и осезаема следа от преминаването на хиляди пилигрими.

книга
Снимка: Издателство Вакон

В пътеводителя „Ел Камино. Пътят на св. Яков“ от Хуанхо Алонсо Чека ще намерите цялата практическа информация, необходима за съвършеното планиране на това изключително пътешествие. Тук Пътят на Свети Яков е структуриран в трийсет етапа, освен шестте за арагонския участък, в зависимост от това дали ще решите да тръгнете от Сен Жан Пие дьо Пор или от прохода Сомпор. Крачка по крачка ще се запознавате и с историите и легендите, белязали Пътя на звездите, които ще ви помогнат да преживеете и осмислите лично за себе си Ел Камино.

Книгата започва с въведение за Пътя на св. Яков (El Camino de Santiago) в исторически и културен план и събитията, отъпкали в хода на вековете следите на един хилядолетен маршрут в европейския Запад. Посочват се и „други исторически пътища“ до галисийската столица от времената на първите поклонения на гроба на Апостола, на които понастоящем се вдъхва нов живот, за да предложат алтернативи на днешното масово ползване на Френския път, особено през летния сезон.

Описанието на маршрута на всеки етап поставя акцента върху подробности, свързани с изкуства, предания, исторически факти и характеристики на пейзажа, имащи отношение към поклонението на светеца. Изобилието от жълти стрелки, нанесени с боя по всички кръстовища, сливания на пътища и разклони по протежение на Ел Камино водят пътуващия към Сантяго де Компостела, без необходимостта от по-пространни данни за посоки и направления, с изключение на конкретни места или спорни точки, които се посочват в текстовете или на картата. Ел Камино е представено в 30 етапа от Сeн Жан Пие дьо Пор (Saint-Jean-Pied-de-Port), на френския склон на Пиренеите, до Сантяго; и в 36 – от прохода Сомпор по варианта на Арагонския път.

Онлайн премиерата на книгата „Ел Камино. Пътят на св. Яков“ ще се състои на 21 април 2020 г. от 18:30 ч. във Facebook страницата на издателство „Вакон“ тук.

Хуанхо Алонсо Чека е испански пътешественик, изследовател и планинар. Той е на 60 години, роден в Мадрид (Испания), женен и има две дъщери на възраст 18 и 20 години. Любител на планинските спортове, приключенските пътувания и активния туризъм. В момента той е сътрудник на свободна практика в списания, посветени на свободното време, спортните приключения сред природата и пътуванията. Пише книги и пътеводители, наръчници за спорт и туризъм, планинско колоездене и преходи. Има издадени 53 книги и пътеводители за различни маршрути в Испания и идеи за активно прекарване на свободното време.

книга
Снимка: Издателство Вакон

Любовта му към планинските спортове го кара да започне да практикува преходи с велосипед и така се ражда страстта му към планинското колоездене. През 1990 г. той решава да обиколи света с велосипед, което му отнема три години, прекосява 50 държави на пет континента. В края на това епично приключение пише книгата „Обиколката на света с велосипед“ (Editions Elevation). През последните три десетилетия той пише статии, пътеписи и пътеводители и това се превръща в негова професия. Издава няколко ръководства за мрежата от маршрути към Камино де Сантяго.

През последните години той публикува нови ръководства за маршрута на св. Яков (Camino de Santiago de Madrid, Camino de Santiago del Norte, ...) и множество статии, посветени специално на различните маршрути, които пътуват през Испания и завършват в Сантяго де Кампостела. На всеки две или три години пътеводителите се обновяват, за да се актуализират данните и да се включи нова информация.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти