Време за четене: романът „Измъкване по френски“, вдъхновил едноименния филм с Мишел Пфайфър, вече на български

книга Locus
Снимка: Издателство Locus/Lou Scamble for Sony Pictures Classics

Романът „Измъкване по френски“ на Патрик ДеУит вече е в книжарниците у нас от издателство Locus.

Тази забележителна пародия на висшето общество ни среща с Франсис Прайс - вдовица с язвителен нрав, обсебваща майка и истинска природна стихия от Манхатън - е в отчаяно положение, връхлетяна от скандал и неизбежен фалит.

Синът ѝ Малкълм не ѝ е от особена помощ. Налице е и котаракът, Малкия Франк, в когото Франсис вярва, че се е вселил духът на покойния ѝ съпруг - позорно неморален адвокат по корпоративно право и мерзавец от световна класа, чиято ужасна, разтръбена от таблоидите смърт превръща Франсис и Малкълм в социални аутсайдери.

Чудноватото трио решава да потърси изход от незавидното си положение в любимия си Париж. Няколко колоритни персонажи завършват сбирката от образи, сред които стеснителен частен детектив, жена медиум и лекар, който извършва посещения по домовете, придружен от търговеца си на вино.

На „Измъкване по френски“ се основава едноименият филм на Азазел Джейкъбс от 2020 г. В ролята на Франсис Прайс влиза Мишел Пфайфър, отличена за изпълнението си с номинация „Златен глобус“.

Патрик ДеУит е канадски писател, добил слава и признание с романа си „Братята Систърс“, номиниран за наградата „Букър“. За „Измъкване по френски“ той получава най-престижното литературно отличие на Канада – наградата Giller.

книга Locus
Снимка: Издателство Locus

„Вероятно знаете: „измъкване по френски” означава гостите да се изнижат от парти, без да се сбогуват, а именно това прави Франсис, „заможна, зашеметяваща жена”, когато пропилява последните си пари и бяга от Манхатън в Париж. Чудновата, безумно успешна комедия. Много повече от чиста забава. Това е парти, от което няма да искате да си тръгнете.“ - People

„Брилянтна черна комедия. Тонът на ДеУит е бодър, забавен и безгрижно пакостлив. Това са хора, които може и да не искате да поканите на танц, но със сигурност ви осигуряват забавно четиво.“ - Vanity Fair

„Необуздана трагедия на (лошите) обноски. Със сигурност ще препрочитате ироничните кратки реплики на геройнята… Каква жена от класа!“ – San Francisco Chronicle

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти