Време за четене: разлистваме страниците на „Пандора“ за древна загадка и предизвикателна мистерия

книга Издателство Кръг
Снимка: Издателство Кръг

Роман, който предизвиква въображението и майсторски преплита древногръцки легенди с автентичната атмосфера на джорджианска Англия – това е „Пандора“. Дебютната книга на талантливата Сюзън Стоукс-Чапман ни повлича неусетно във вихъра на история, която отеква през вековете. Българското издание на „Пандора“ с логото на „Кръг“ e вече по книжарниците - само месец след световната премиера на романа. Изкусният превод е на Юрий Лучев, а великолепната корица – на Таня Минчева от Kontur Creative.

Текстът реалистично разкрива на читателя Лондон от 1799-а и е изпълнен със звуците, гледките и миризмите на града от онази епоха. „Пандора“ ни потапя в завладяващата история на Дора Блейк, тръгнала по следите  на истината за древногръцка ваза. Загадъчната антика се появява ненадейно в антикварния магазин на починалите ѝ родители, но е набързо скрит в мазето от новия собственик – противния ѝ чичо Езекия Блейк.

Амбициозната и любознателна Дора копнее да изработва бижута, но освен да преследва мечтите си, тя вече е твърдо решена да разгадае мистериите на вазата. Около предмета сякаш витае особена аура, която провокира странни събития – мнозина, докоснали се до него, претърпяват необясними нещастия. В опасната мисия девойката се впуска с помощта на своя домашен любимец, свраката Хермес и на младия учен Едуард Лорънс. Безстрашният екип посещава бедняшки квартали и грандиозни бални зали в стремежа си да разкрие тайни, които ще се окажат по-древни, отколкото някой може да предполага.

Романтичен, напрегнат и красиво написан, романът „Пандора“ се поглъща на един дъх. Сюзън Стоукс-Чапман изгражда завладяваща смесица от история, митология и мистерия, за да създаде тази великолепна приказка, която се превърна в една от най-чаканите исторически книги на годината и предизвика огромен интерес още преди официалното си представяне.

„Изключително вдъхновяващ и приятен роман, изпълнен с мистерии и тайни, който носи чистото удоволствие от четенето!“ - „Дейли Експрес“

Сюзън Стоукс-Чапман (1985) е бакалавър по английска литература и магистър по творческо писане. През 2020 г. предварителният ръкопис на „Пандора“ влиза в краткия списък на наградата за художествена литература „Луси Кавендиш“, както и в дългия списък на приза за романи „Бат“. През януари 2022-ра книгата се превръща в исторически роман на месеца на „Съндей Таймс“.

книга Издателство Кръг
Снимка: Издателство Кръг

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти