Време за четене: „Книга на утехата“ е прегръдката, от която всички се нуждаем

книга Locus
Снимка: Locus Publishing/iStock

Нищо не е по-силно от мъничка надежда, която не се отказва.

Сред първите заглавия на издателство Locus за 2022 г. „Книга на утехата“ от Мат Хейг. Този сборник от малки островчета надежда събира в себе си истории и утешения, които ни помагат да видим себе си и света по нов начин.

Смесицата от философия, мемоар и саморефлексия на Мат Хейг стъпва на мъдростта на философите и на хора, достигнали до нас през историята – от Марк Аврелий през Нели Блай и Емили Дикинсън до Джеймс Болдуин.

С тази прегръдка във формата на книга авторът на бестселъра „Причините да останеш жив“ придава нов смисъл на книгите за самопомощ.

Това е четивото, към което да посегнете, когато имате нужда от приятелски съвет, от утехата на прегръдката, от напомняне, че надеждата идва от неочаквани места или просто за да оцените обърканото чудо на това да бъдеш жив.

„Простотата е висша форма на изтънченост“, казва Леонардо да Винчи. В този смисъл „Книга на утехата“ е книга на пречистените утешения, на „малките островчета надежда“, които ни помагат да видим себе си и света по нов начин. Сега повече от всякога имаме нужда от нея - насред породената от новините тревожност на обезумяла епоха, но обрисувана чрез древни философии, истории за оцеляване, наблюдения  универсални проблеми. Книга, която ще се чете и след сто години.

Мат Хейг е автор на бестселърите „Причините да останеш жив“ и шест романа, включително „Как да спрем времето“ и „Кланът Радли“. Пише и книги за деца. Във Великобритания са продадени над 1 милион екземпляра от неговите книги, преведен е на повече от 40 езика. В „Книга за утехата“ писателят за пореден път разбива клишетата, като излиза от чистия автобиографичен терен и навлиза в своя собствена смесица от богата философия и личностно развитие.

„Хейг е един от най-важните писатели на нашето време.“ – Доли Алдъртън

„Мат Хейг притежава емпатия за състоянието на човека, за тъмното и светлото в него и използва цялата палитра, за да създаде прекрасните си истории.“ – Нийл Геймън

„Мат Хейг използва думите като отварачка за консерви. Ние сме консервите.“ – Джанет Уинтърсън

„Хейг  е един от най-вдъхновяващите популярни автори за психичното здраве на нашето време.“ – Independent

„Хейг пише изящно от перспективата на страничния наблюдател с наранено сърце, но в своята трогателност романите му разкриват непоносимата красота на обикновения живот.“ – Guardian

„Наблюдател с остър поглед над съвременния живот.“ – New York Times

книга Locus
Снимка: Locus Publishing

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти