Време е за осъзнати пътешествия!

Биляна Траянова

Тръгваме на пътуване с деца, което означава задължителни срещи с дивата природа на Бали! Едва ли има по-голямо приключение от това да си в близост до слонове, пъстрокрили папагали и слънчеви мечки. Покрай децата, и ние ще имаме оправдание да поиграем навън.

Пейзажите по пътя ни се сменят кой от кой по-впечатляващ.

Всяко кътче от острова има своя собствена хубост, навява различни мисли и емоции… Минаваме покрай безкрайни оризища, подредени в съвършени тераси.

Какво романтично може да има в едно оризище? Нужен е само миг и си пленен! Зеленото е толкова наситено и така омайващо, че изпадаш в неописуем транс и губиш представа за времето. Зашеметяващите оризови килими пълзят нагоре по стените на хълмовете като стъпки, които водят към небето. Тук е много по-спокойно, почти не идват туристи… Можеш да останеш сам с природата и да я прегърнеш с цялата си душа!

Селският туризъм на Бали е едно невероятно бижу. Все още няма тълпи, дори напротив. Има места, на които да се почувстваш наистина специален, защото може да прекараш цял ден без да срещнеш друг, освен местни, готови да те посветят в тайните на магическия си свят.

Минаваш покрай потоци, водоскоци, тук-там откриваш змийска кожа или пък се заплесваш да снимаш отрудените мъже, които още не искат да изоставят земята. Гидът ни споделя, че все по-често младите отказват да помагат на оризищата. Казва, че единственото, което ги интересува е да имат нов смарт телефон и мотор. От няколко години насам, от износител Индонезия все повече започва да отстъпва място на вноса на ориз, нужен за изхранването на населението.

Оризовите тераси са синоним на Бали и доминиращата част от пейзажа. Оризовото земеделие на острова датира от епохата на неолита. Стръмните планини и дълбоките клисури правят мокрото оризово земеделие трудно.  Това е накарало балийците да разработят сложна система от терасовидни оризища.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Балийците вярват, че Деви Шри, богинята на ориза, трябва да бъде почитана и светилищата в нейна чест са навсякъде. Местните смятат, че Деви Шри живее във всеки стрък ориз и по време на прибиране на реколтата балийските жени използват малък извит нож, скрит в дланта им, с който отрязват само по няколко стъбла. Така вярват, че няма да изплашат Деви Шри. Ориз на балийски означава живот. Оризът е много повече от нещо, което пълни корема и засища глада.

Снимка: netinfo

Докато пътуваш из Бали, непрекъснато променяш предварително начертаната програма. На пътя изникват едно след друго различни привлекателни селца, храмове, занаятчийски работилници и впечатляващи галерии… Днес, обаче е много важно да стигнем навреме в Птичия парк - един от най-добрите атракциони на острова. Бърд Парк е любимо място за целодневно забавление, както за местните, така и за туристите, които са се осмелили да излязат извън пределите на Кута, за да открият колко много съкровища ги очакват на Бали.

Птичият парк на Бали е дом за над 5000 птици от 250 вида. Те могат свободно да се реят на повече от 2 хектара зелени гори, поляни и градини, една наистина огромна волиера.

Снимка: netinfo

Птичият парк е разделен на региони, които пресъздават естествените местообитания на птиците, всеки рагион е с различна растителност. В този ден можем да „отскочим“ до различни отсрови на индонезийския архипелаг, Латинска Америка, Африка и Австралия. Какъв по-добър начин да покажеш на детето си какво означава биоразнообразие и да обясниш защо е толкова важно да се запази крехкото равновесие в природата. Без специалното внимание и грижи на хората, много от тези красиви създания скоро ще могат да бъдат видени само на архивни снимки и кадри.

Снимка: netinfo

Днес е един много важен ден за нашия син и всички деца в парка. Общуването с пернатите ще им даде важни уроци, ще им остави ярки спомени и един ден тези деца ще бъдат ревностни пазители на природата и нейните създания…

Време е за осъзнати пътешествия!

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди  можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти