Вредни ли са зъбните рентгенови снимки

Вредни ли са зъбните рентгенови снимки
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

Защо са необходими зъбните снимки и какво показват те?

Има случаи, когато зъбите изглеждат напълно здрави и без абсолютно никакви видими проблеми. Когато обаче по една или друга причина се направи рентгенова снимка, е възможно нещата да изглеждат по различен начин.

Това означава, че не всички зъбни проблеми могат да бъдат диагностицирани с просто око. Една зъбна рентгенова снимка може да разкрие кариес под видимо здравия емайл или под старите пломби, може да се проследят добре междузъбните пространства, може да се открият възпалителни процеси в корените или около тях, както и загуба на костно вещество около зъбите. При децата зъбните снимки се използват за да се види дали има зародиши на всички постоянни зъби, а също и къде и как са разположени те и дали скоро ще поникнат.

Какви видове снимки има?

Основните видове снимки, които се използват най-често са два вида – секторна (малка) зъбна снимка и ортопантомография (панорамна снимка). Зъболекарят е този, който преценява коя е подходяща за вас и от каква точно информация има нужда той. По-рядко се налагат снимки на челюстите, на синусите, снимки за кариес диагностика или различни 3D образни изследвания на различни участъци.

Колко често трябва да се правят зъбни снимки?

Ако сте при нов зъболекар, той вероятно ще ви препоръча да си направите зъбни снимки, за да се запознае по-добре със състоянието ви и за да отхвърли евентуални скрити проблеми. След това, в зависимост от пациента и състоянието на зъбите му, честотата на зъбните снимки е различна.

Например, при кореново лечение на зъби или при поставяне на импланти, се налагат чести снимки, за да се проследи лечението. Може да се наложи да се правят снимки в няколко последователни посещения или дори няколко снимки в едно и също посещение. Впоследствие, за по-дългосрочно проследяване на резултатите от лечението, зъболекарят може да препоръча снимки на интервали от 6 или 12 месеца.

Колко често могат да се правят зъбни снимки?

Съвременните рентгенови апарати са с минимално радиационно облъчване, особено когато се правят секторни зъбни снимки, така че не трябва да се притеснявате, ако се наложи да се направят няколко снимки в поредни дни, или дори няколко снимки в един и същи ден.

Вредни ли са рентгеновите снимки?

Йонизиращата радиация на рентгеновите лъчи, използвани за зъболекарски цели е много ниска. Ежедневно ние приемаме доза радиация от естествения природен фон. При направата на една секторна зъбна снимка получаваме доза радиация, еквивалентът, на която получаваме от естествения природен фон за 1 ден. Сами можете да си направите извод колко малка е тази доза.

Изчислено е, че направата на една зъбна снимка може да е толкова опасна за вас колкото е 100 километрово пътуване с автомобил и рискът от катастрофа за тези 100 километра. Друго сравнение, което може да бъде направено е рискът от развитие на рак на белите дробове при пушене на 1-3 цигари дневно. Следователно рискът от увреждане в резултат на рентгеново изследване е пренебрежимо малък.

Ако рентгеновите снимки не са опасни, тогава защо рентгеновите лаборанти или зъболекарите стоят зад предпазни стени или са с предпазни престилки?

Зъболекарите и рентгеновите лаборанти правят по десетки или стотици снимки на ден. Ето защо те се опитват да сведат до минимум облъчващата ги радиация. Облъчването на пациента за 1-2 снимки е нищожно.

Могат ли да се правят снимки по време на бременност?

Ако сте бременна или има вероятност да сте бременна, задължително информирайте зъболекаря си или рентгеновия лаборант. Зародишът е по-чувствителен към лъчението, затова всяко ненужно облъчване трябва да се избягва. Ако сте бременна, зъболекарят или лаборантът ще положат допълнителни грижи за предпазването ви и дори ще се опитат да отложат направата на снимките, освен ако те не са абсолютно наложителни. Желателно е снимките да се избягват, особено през първото тримесечие от бременността.

Вредни ли са снимките за децата?

Децата са два пъти по-чувствителни към облъчването с йонизираща радиация от възрастните, но това не означава, че на тях не трябва да им се правят снимки, когато се налага.

Какво не трябва да забравяме?

Ранното откриване и лечение на зъбните проблеми може да ви спести доста време и средства.

Пазете всички зъбни снимки, които са ви правени и ги носете със себе си, когато отивате на зъболекар.

Не забравяйте, че рентгеновото изследване се прави за уточняване на диагнозата и е във ваша полза.

Предупредете стоматолога, ако има вероятност да сте бременна.

Имате право да откажете рентгеново изследване, но това може да доведе до неточна диагноза, неправилно или непълно лечение на вашия проблем.

Прочети още:

Как да се грижим за зъбите си по време на почивка

Да се преборим с лошия дъх? Има как!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти