Вкус и настроение от Швейцария

Вкус и настроение от Швейцария
Снимка: Thinkstock

Алпи, шоколад, сирене и банки. С една дума - Швейцария

"Идеалната страна" представи една немного познато свое лице - гастрономическото, на специално соаре, организирано от посолството на Швейцария у нас. 

За автентичната атсмосфера се погрижиха швейцарските музиканти Бруно Биери и Омри Хасон. Те комбинираха два швейцарски инструмента - алпийски рог и ханг. 

В швейцарските Алпи векове наред използвали алпийския рог като средство за общуване. Необичайно дълъг - някои рогове достигат 4 метра дължина, звукът на музикалния инструмент достига на 10 км разстояние. Пастирите го използвали, за да дават знак на семействата си в долината, че са добре и при тях всичко е наред.

Хангът е сравнително нов музикален инструмент - измислен преди 15 години в Швейцария. Названието на инструмента идва от "Hang", което на използван в района на Берн диалект означава ръка.

Звукът от инструмента се извлича посредством удари с дланта и пръстите на ръката.

На събитието, организирано от посолството на Швейцария в София, Андре Токев, главен готвач на хотел „Хилтън”, сподели как приготвя швейцарски специалитети:

„Чрез оригинална музика и типични швейцарски ястия и вина в непринудена атмосфера искаме да покажем познатата и непознатата Швейцария“, казва Посланикът на Швейцария в България Денис Кнобел. „Надяваме се “Enjoy our SwiSSSoirée” да има още много издания и да се превърне в традиция“.

Вечерта на Швейцария бе организирана от Посолството на Конфедерация Швейцария в България и Българо-швейцарската търговска камара.

Въпрос за дуалната система на образование - един от основните фактори за икономическия успех и конкурентост на Швейцария, бе акцентът на викторината SwissCross. Познанията за Швейцария на гостите на вечерта бяха провокирани още с въпроси за формата на националния флаг на страната, броя на депутатите в швейцарския парламент, езиците, които се говорят в страната и др.

България и Швейцария в цифри:
За периода 1996 – 2014 г. преките чуждестранни инвестиции от Швейцария са с общ обем 1.623 млрд. евро. 110 фирми от различни икономически сфери, организации и физически лица са членове на Българо-швейцарската търговска камара, чиято история датира от 1994 година.

През миналата година над 30 хиляди швейцарски туристи са посетили България, което е ръст с 41.2% в сравнение с 2013.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти