Велика оперна дива пристига у нас

Велика оперна дива пристига у нас
Снимка: netinfo

Световноизвестната оперна прима Монсерат Кабайе пристига в България за концерт на 27 септември в Зала 1 на НДК. В изявата й в София участие ще вземе и нейната дъщеря Монсерат Марти, за която критиката твърди, че дори надминава таланта на своята майка.

Репертоарът на Кабайе е огромен и вероятно несравним с този на повечето певици от миналия и началото на този век. Пяла е всички големи оперни роли и се смята за единствената истинска наследница на Мария Калас и абсолютен виртуоз на нежния и лиричен певчески стил белканто.

Извън операта, Кабайе става всеобща любимка и добива широка популярност благодарение на обичта си към рока и сътрудничеството си с Фреди Меркюри в емблематичната песен "Барселона" от Олимпийските летни игри през 1992 г., проведени в същия град. След смъртта на фронтмена на "Куин" тя никога повече не е изпълнявала този дует с друг певец.

Дъщерята на Кабайе – Монсерат Марти (родена през 1972 г.) започва да пее през 1998 г. и досега самостоятелната й кариера е доста обещаваща. През 2000 г. прави успешен дебют в "Ла Скала", играе водещата роля на Мария в "Уестсайдска история". През 2005 г. Монсерат Марти вече пее и ролята на Октавия в "Клеопатра" на Масне, има постоянни участия във Концертхаус във Виена и Кьолнската филхармония. До 2010 г. тя пресъздава 10 оперни роли в едни от най-реномираните оперни театри по света.

Въпреки напредналата си почти 80-годишна възраст, Кабайе не показва признаци, че се е уморила от музикалните си изяви. Тя неведнъж споделя, че няма да се откаже от сцената, докато още има сили да пее.

* Да се насладим на дуета към песента "Барселона" (записана 1988 г.) на испанската примадона и покойния Фреди Меркюри.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти