Важните неща за заболяванията по езика

Важните неща за заболяванията по езика
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

В тази статия ще се запознаем с някои въпроси, касаещи заболяванията на езика, а именно:

→ Какви видове са заболяванията на езика?
→ От какво се причиняват?
→ Какво е характерно за тях и как се диагностицират?
→ Как се лекуват заболяванията на езика?

Заболяванията на езика най-общо могат да се разделят на възпалителни и невъзпалителни.

Възпалителните заболявания на езика се наричат глосити. Те се характеризират с увеличаване на езика, болка или повишена чувствителност, зачервяване, невъзможност или затруднение при говор, хранене и преглъщане и изглаждане на иначе грапавата му повърхност.

Глоситите биват няколко вида:

Остървъзпалението се появява изведнъж, с много   тежки симптоми и обикновено съпровожда алергична реакция или пък травма на езика, например от изгаряне.

Хроничен при него симптомите не са така силно изразени, появяват се често като придружаващ симптом на някакво общо заболяване.

Атрофичен глосит – свързан с промяна в броя на папилите и цвета на езика, говори за някакво общо заболяване.

Глосит може да се наблюдава ако си нараните езика, при употреба на прекалено пикантни или горещи храни и напитки, ако носите зъбни шини или неудобни протези, при херпес, намален имунитет, сухота в устата, алергична реакция.

При лечението на възпалителните заболявания може да има нужда от предписване на антибиотици, противогъбични средства и обезболяващи, назначени от вашия лекуващ лекар или зъболекар.

От друга страна, вие трябва да сте още по-стриктни от обикновено към устната си хигиена, като миете зъбите по няколко пъти на ден, почиствате добре междузъбните пространства, повърхността на езика и използвате разтвори за жабурене.

Невъзпалителните заболявания на езика се характеризират с различни симптоми.

В някои случаи езикът може да изглежда бял. Това се наблюдава при левкоплакия - състояние, при което някои клетки се развиват в голямо количество, оформяйки плътни, леко надигнати бели плаки по устната лигавица и по езика. Хората с левкоплакия обикновено нямат никакви оплаквания, но тъй като тя е преканцероза е важно да се установи причината за появата и.

Друго състояние, при които езикът може да изглежда бял, са кандидозата или млечницата. Наблюдава се най-често при кърмачета и е свързано с непочистването на устната кухина след хранене с мляко. Понякога се наблюдава и у възрастни хора, носещи протези и с намалена устна хигиена. Възможно е да се появи и след употреба на антибиотици, което води до свръхразвитие на гъбички в устната кухина. Наблюдават се млечно бели плаки. Лечението се състои в добра хигиена и употреба на антимикотични средства.

Има някои невъзпалителни състояния, при които езикът може да промени цвета си и да стане ярко червен с увеличени папили. Това може да се наблюдава например при дефицит на витамин В12. 

Друга причина за червен език е скарлатината. Диагностицира се лесно заради характерните кожни прояви.

Географски език – това е състояние, при което по езика се появяват червени петна с неравни граници като на географска карта. Понякога тези червени петна може да са с бели граници. Често петната променят мястото си, заради коеето това състояние се нарича още мигриращ глосит. Ако няма оплаквания – не се налага друго лечение освен добра орална хигиена. Ако има някакъв дискомфорт се назначават средства за облекчаване на симптомите.

Има едно рядко състояние, което се нарича черен космат език. То е доста неестетично, но е напълно безобидно. При него папилите по езика по една или друга причина стават по-дълги(като влакна или къси косъмчета). По-голямата им дължина затруднява почистването. Затова бактериите, които се развиват там придават на езика тъмен цвят. Това се наблюдава по-често при пушачи и хора с недобра устна хигиена.

Голяма част от изброените заболявания и състояния на езика не са опасни и не изискват специфично лечение. Много често те минават без каквато и да е намеса. Ако обаче чувствате дискомфорт (или пък някое от изброените състояния, дори да не ви смущава, се задържи за повече от две седмици), е препоръчително да се обърнете към вашия лекар или зъболекар, за да се отхвърли или потвърди навреме някое сериозно заболяване.

Прочетете още:

Афтите: Безобидни, но не съвсем

Необходима ли е упойка, когато сме на зъболекар?

Вредни ли са зъбните рентгенови снимки

Мода... за зъби

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти