Успех зад граница: Българката със собствена стоматологична клиника в Германия

Обичаме да научаваме за истории за успеха и още повече за такива, отнасящи се за българи. В рубриката "Хвърчащите хора" в предаването "На кафе" ни запознават с една наистина вдъхновяваща личност - д-р Марияна Минчева, която успява да създаде своя собствена стоматологична клиника в Германия. 

Преди 10 години в Дюселдорф Марияна си поставя амбициозната задача да създаде успешен бизнес извън родината, превръщайки фразата "холивудска усмивка" в своя запазена марка. Тя е лекар-стоматолог със своя дентална клиника, освен това е предприемач и майка на две деца. Днес не само е успяла да наложи името си в естетическата стоматология по света, но и създава свой бранд за устна хигиена, гордо изписан с българската ѝ фамилия. 

"Баща ми стана дипломат и всъщност дойдохме до Германия през 1994 година. Аз започнах тук училище и след това, когато му свърши мандата, аз бях точно пред матура и затова казах"Аз тук оставам", разказва д-р Минчева.

Всъщност тя решава прокрай бащата на тогавашния си приятел, къде на шега, къде на сериозно да се захване с това да учи, за да стане стоматолог. Началото обаче не е лесно. 

"В първите години се чувствах много некомфортно, защото си мислих:"Не, това не е за мен, не е правилното място", спомня си тя. 

Признава, че докато е учила зад граница, се е чувствала като пълен аутсайдер.

"Бях наистина с много трудности сблъскана. Може би заради това, защото нямах никаква среда. Бях първата от семейството в медицинска професия. Пък и факултетът е много малък, само 30 човека."

Това да си аутсайдер, обаче невинаги се оказва проблем. В случая на д-р Минчева дори се оказва плюс, защото тя решава да развие нещо, което до този момент в Германия не е популярно, а именно естетическата стоматология.

Научете от видеото още за нея и вдъхновяващата ѝ история.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти