Търси се: Любимата бабина вкуснотия

баба дете внуче месене готвене
Снимка: iStock

Фокусът на проекта „Любими бабини рецепти“ са храната с история и спомените с вкус и аромат

С какво ви гощаваше баба, когато бяхте деца? Мекички с домашен конфитюр, хрупкава баничка, някой сладкиш с каквото е имала в шкафа, питка със сиренце или пък нещо, измислено от нея и приготвено с подръчни продукти, което никой друг никога не ви е приготвял и години по-късно продължавате да опитвате да докарате на вкус?

Да имаш баба и тя да те глези с какви ли не сладки и солени чудесии, е привилегия. Това означава да имаш спомени с вкус, цвят и аромат, а ястията, които ти самият един ден ще приготвяш, да имат история.

Mate Kitchen
Снимка: Mate Kitchen

Да издири, сготви и сподели с колкото се може повече хора тези вкусни истории, се е заел екипът на кулинарната платформа Mate Kitchen. От началото на април на сайта matekitchen.com тече активна кампания, в рамките на която потребителите могат да споделят своите любими бабини рецепти и историите, свързани с тях, които ги правят толкова скъпи и цени. Освен че се ангажират да ги сготвят и да направят така, че те да стигнат до повече хора, от matekitchen.com си поставили и амбициозната задача да съберат най-въздействащите в специална книга, направена от хората за хората.

„Проектът „Любими бабини рецепти“ се роди съвсем спонтанно над едно писмо, изпратено от наша почитателка, в което тя ни предлагаше съвсем обикновена рецепта за копривена супа, която обаче се приготвя в семейството й вече три поколения. Жената сподели с нас, че не е имала шанса да познава баба си и въпреки това тя е част от нея заради уроците по готвене и отношение към продуктите, които е получила от нея през опита на своята майка. Това ни накара да се замислим за чисто човешката ни склонност да приемаме много неща в живота за даденост и близките си хора най-вече. Ние самите в екипа си припомнихме такива наши обикновени и същевременно много специални рецепти и идеята изскристализира много бързо“, разказва създателят на Mate Kitchen Мила Кръстева.

Mate Kitchen
Снимка: Mate Kitchen

Кампанията ще протече в рамките на няколко месеца, в които потребителите могат да разкажат за своите любими вкуснотии. Освен че най-въздействащите от тях ще попаднат в книгата с любими бабини рецепти, те имат възможност да спечелят и страхотни тематични награди. До 23 май на matekitchen.com можете да разкажете за сладките и солени печива, с които ви е глезила вашата баба. Най-емоционалните истории участват в игра за селекция от бутикови брашна.

„Рецептите са безспорно важни, но по-ценни за нас са историите зад тях, защото всяко от тези ястия е всъщност нечий мил спомен, който има вкус и аромат, то е преживяване. Това прави нашата задача двойно по-отговорна, тъй като ние трябва да направим своеобразна историческа възстановка и да пресъздадем усещанията и емоциите на толкова много и различни хора по възможно най-достоверния начин“, казва създателят на Mate Kitchen Мила Кръстева и отправя благодарност към всички, които вече са се включили в кампанията.

„Най-впечатляващото нещо е как хората се опитват да облекат тези свои вкусни преживявания с думи и, споделяйки с нас рецептите и историите си, реално ни допускат до най-личния си свят. За нас от Mate Kitchen това е огромна чест!“

Mate Kitchen
Снимка: Mate Kitchen

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти