Триумф на европейското кино в Кан

Михаел Ханеке с актьорите Еманюел Рива и Жан-Луи Трентинян
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Златната палма на 65-ия филмов фестивал в Кан, Франция, бе присъдена на филма "Любов" на Михаел Ханеке.

Председателят на журито Нани Морети връчи наградата като подчерта "основния принос" на двамата главни актьори - Жан-Луи Трентинян на 81, и Еманюел Рива на 85 г.

Те се качиха на сцената, под аплодисментите на публиката, заедно с австрийския белокос режисьор, който отнася своята втора Златна палма след "Бялата лента" от 2009 г. Режисьорът, който живее между Виена и Париж, благодари от цялото си сърце на своите брилянтни актьори, които "направиха филма, които са същността на този филм".

Еманюел Рива потвърди, че колкото актьорска, толкова работата им е била и "споделяне на живота".

"Да запазиш това единствено за себе си, би било липса на очарование", добави тя с ясен глас.

Усмихнатият Жан-Луи Трентинян разплака залата. "Това ни засяга много", каза той, преди да "раздели" Палмата на шест части: една за продуцентите, една за режисьора, който "според мен е най – големият жив режисьор", две други части за Еманюел Рива и Изабел Юпер, която играе дъщерята във филма. Петата част за екипа и шестата за неговата "половинка".

Той завърши с цитат на "малко, съвсем малко стихотворение" от Жак Превер:

"Et si on essayait d`être heureux/ ne serait-ce que pour donner l`exemple ?" ("Ако опитваш да бъдеш щастлив,/не е ли това само пример да даваш?")

Работата на журито на филмовия фестивала в Кан е преминала в дружеска атмосфера, но нито едно решение за наградите не е било взето единодушно, призна след церемонията по награждаването президентът на журито Нани Морети.

Журито се е събирало осем пъти и обсъжданията са били много подробни. По думите на президента му, най-много спорове са предизвикали Леос Каракса (Holy Motors), Улрих Зайдел ("Рай : Любов") и Карлос Рейгадас ("След мрака – светлина").

"Но невъзможно е навсякъде да се търси единомислие", признава Морети, като напомни, че мексиканецът Рейгадас получи награда за най – добра режисура, въпреки, че филмът му предизвика противоречива реакция, не само сред членовете на журито, но и в пресата.

По думите на Морети, част от оценителите са били привлечени от новия киноезик, но други не са оценили добре смущаващия сюжет и размитото изображение във филма на мексиканския режисьор.

Наградата на журито е за многократния лауреат на кинофестивала през годините - британски режисьор Кен Лоуч, печелил "Златната палма" през 2006 г. с лентата "Вятърът над ечемичените ниви".

Този път филмът му "The Angels` Share" е оптимистичен и ни отвежда към Шотландия и местното производство на уиски.

Румънската православна сага "Отвъд хълмовете" е триумф и за двете актриси - младата Кристина Флутур (на 28), и 34 годишната Космина Стратан. Двете са от големия румънски град Яш - до границата с Молдова - откъдето е и Кристиян Мунджиу. Режисьорът със Златна палма от 2007 за "Четири месеца, три седмици и два дни", споделя, че това ги е сближило.

Космина - брюнетката със сини очи и елфическо лице, е била студентка по журналистика. "Но аз усетих, че ми липсва нещо и не можах да се успокоя, докато не намерих какво точно" казва тя. Влиза в Университета за театър и кино в Букурещ и попада на мястото си.

Кристина Флутур е театрална актриса, чиято първа филмова роля е точно тази, донесла й наградата в Кан.

Датският актьор Мадс Микелсен, познат на масовия зрител от ролята му на злодей в серията от сагата за Бонд "Казино роял" (2006 г.) получи наградата за мъжка роля във филма "Ловът" на Томас Винтерберг. Журито отбеляза, че актьорът е изобразил героя си с "невероятна тънкост", така че всички зрители са съпреживявали с него.

Морети подчерта, че всички наградени филми са различни по стил и настроение, така че журито не е имало никакъв единен подход към участвалите в конкурсната програма.

Всичките седем американски и общо трите френски филма останаха без награди в Кан. Първия факт отбелязаха журналистите, а втория – Жан-Пол Готие, също член на журито.

"Отбелязах заслугата на Еманюел Рив и Жан-Луи Трентинян, когато връчвах наградата, защото Златната палма е несъвместима с другите награди. Заради това ние не можехме да дадем на "Любов" награда за сценарий, женска и мъжка роля", коментира Морети основното решение на журито.

Жан-Пол Готие добави, че почти се е разплакал, гледайки филма на Ханеке.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти