Травми на зъбите при децата

Травми на зъбите при децата
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

Травмите на детските зъби са доста чести. Децата са доста непредпазливи с недоразвити рефлекси да се пазят и често падат или се удрят в лицево-челюстната област. Важно е да се знае, че когато травмата засегне временното съзъбие, лечението трябва да е насочено не само към временните зъби, а и към зародишите на разположените под тях постоянни зъби, тъй като често те също могат да бъдат засегнати.

При травма на временните зъби, най-честите последствия за постоянните, които могат да възникнат, са забавен пробив, променен цвят, изкривяване и деформация на коронката или корена, хипоплазия на емайла на коронката или на корена. Хипоплазията е нарушено или ненапълно развитие на зъбните структури.

Важно е родителите на децата да бъдат запознати с вероятните последствия  за постоянните зъби и да им бъде обяснено, че тези проблеми могат да възникнат, въпреки правилно проведеното лечение на травматизираните временни зъби. Адекватното лечение на постоянните зъби може да се направи след техния пробив, а до тогава са необходими чести посещения за преглед.

Най-честите травми на временните зъби са фрактурите на коронката, на корена, разместване на зъбите, вбиване навътре или избиване на зъб.

Поставянето на диагнозата и лечението на травмите на детските зъби понякога е доста трудно заради възрастта на пациентите. Лечението също може да е доста трудно заради липсата на съдействие от страна на детето. То е различно от лечението на постоянните зъби. Понякога, за да се намали рискът от усложнения на постоянните зъби, може да се наложи екстракция на временни.

Понякога родителите водят децата си на зъболекар заради променен цвят на някой временен зъб. Най-честата причина за това е травма, която може да е останала незабелязана, т.е. да е била незначителна. Промяната в цвета обикновено възниква до два месеца след травмата. В тези случаи, ако няма болка, абсцес на венеца или фистула, е най-добре да се изчака и зъбът да се наблюдава, защото може да се окаже, че не се нуждае от лечение, особено, ако след известно време цветът му леко се възстанови от само себе си. Ако обаче съществува някой от горните симптоми, тогава вероятно ще се наложи ендодонтско лечение (умъртвяване) или екстракция на зъба.

Някои травми могат да доведат до фрактури на зъбите. Ако фрактурата е малка, само в областта на коронката и е без засягане на зъбната пулпа, най-често се прибягва само до заглаждане на остите ръбове, ако има такива. Ако фрактурата е по-голяма, но отново без засягане на пулпата, зъбът се възстановява с направата на обтурация. Ако фрактурата засяга зъбната пулпа, се извършва нейната екстирпация (отстраняване) и се провежда ендодонтско лечение.

Понякога е възможно да настъпи фрактура на корена. Тогава е възможно да настъпи пулпна некроза (зъбът се самоумъртвява), което налага да му се направи ендодонтско лечение. В някои случаи се налага отстраняване на фрагмента с коронката, докато кореновият фрагмент се оставя да се резорбира сам по естествен път.

Някои травми водят до избиване на зъби. При избиването на временни зъби е важно да се прецени колко време остава до пробива на постоянните такива и дали е нужно да се поставя местопазител. Ако постоянните зъби няма да поникват скоро, има вероятност след пробива им те да не са в правилна позиция или да няма достатъчно място за тях, което да наложи ортодонтско лечение. В някои случаи е възможно избит зъб да се реимплантира.

Едно от най-честите последици от травмите е луксацията на зъбите. Това представлява преместване на зъба от нормалното му място, което може да е встрани, навън (частично избиване) или навътре (вбиване). Всеки един случай е много индивидуален. Може да се наложи зъбът да се репонира (да се върне на мястото му) и да се шинира към останалите зъби, може да се наложи селективно изпиляване на части от него, за да се освободи от контакт със срещулежащите му зъби, възможна е екстракция или пък просто да се следи периодично неговият виталитет и да се наблюдава цветът му.

При травми на децата най-важното нещо, което трябва да направят родителите, е да успокоят децата, а не да ги стресират още повече със своята паника. Трябва да обърнат внимание на това дали травмата е само на зъбите, дали няма някое по-сериозно нараняване и дали е имало загуба на съзнание.

Да потърсят помощ от лекар и зъболекар възможно най-скоро, като се опитат да му обяснят подробности около травмата като например посоката на удара. Ако има счупени фрагменти от зъби, е най-добре да ги съберат и да ги занесат на зъболекаря. Ако има избити цели зъби, е най-добре те да бъдат поставени веднага във физиологичен разтвор или чаша студено прясно мляко и така да бъдат пренесени до зъболекаря.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти