„Тийноватор“: ПРОМЯНАТА е в активните и будни младежи!

Програмата „Тийноватор“ свързва българските ученици с успешни предприемачи и бизнес ментори, за да развиват умения, които не са застъпени в традиционното образование, а са ключови за успешната реализация. Идеята за „Тийноватор“ се ражда в началото на 2018 г. между Фондация „Прознание“ и основателя на Bulgarian Entrepreneurship Center, Лари Бийл. Срещаме ви с Вероника Рачева, програмен директор на „Тийно­ватор“, и Зорница Миткова, която е отговорна за комуникациите, партньорствата и развитието на общността, за да разкажат от първо лице за своята кауза и нейните предизвикателства.

***

За успеха на предприемаческия модел, когато е приложен към постигането на социална промяна

„Социалното предприемачество с ясна кауза и бизнес модел е пресечната точка между бизнеса и активаторите на социалната промяна. Двете страни трябва да са в добра хармония и да работят заедно, за да може бизнесът да дава перспектива и независимост на случващите социалната промяна, а каузите да дават добавена стойност на предприемачеството. В бъдеще едното без другото ще е невъзможно.

От друга страна, социално изключените групи получават кариерна перспектива и независимост, ако са участници в социално предприемачество. Това са маргинализираните групи, хората  в неравностойно положение.

В „Тийноватор“ учим учениците какво е предприемачество и какво е социално предприемачество. Менторите, с които работят в рамките на програмата, им помагат да идентифицират местата, където има нужда от социална промяна, проблемите, които могат да бъдат решени с креативност и емпатия.“

За вдъхновението да променяш човешки животи

„Преди участието си ученичка от първия випуск на „Тийноватор“ беше решена да кандидатства актьорско майсторство. Но впоследствие се запали по бизнеса и продължава странично да развива таланта си. Тийноватор я вдъхнови да учи бизнес в Обединеното кралство. Наш партньор пък дари лаптоп на момче, което не разполагаше с материални възможности, но имаше голямо желание да участва в „Тийноватор“. С лаптопа участваше пълноценно в онлайн срещите с менторите. В края на годината представи свой бизнес проект. Той и всички, стигнали до края на учебната година в „Тийноватор“, остават дълбоко повлияни от програмата и най-вече от контакта с менторите - успешни предприемачи и създатели на стартъпи.“

За онези елементи от образованието, които си струва да съхраним

„Не бива да отричаме една система и да я заменяме автоматично с друга, защото образованието у нас стъпва на традиции, на народопсихологията ни, но има нужда от осъвременяване. „Тийноватор“ допълва и надгражда формалното образование, като предоставя на младите хора пространство, в което те могат да се изразят свободно, да опитват, да сгрешат, да се провалят и така да открият своя потенциал, възможности и  силни страни. Този тип учене чрез преживяване не е застъпен в традиционната ни образователна система, а е един от най-ефективните методи за усвояване на знания и умения, както и за формиране на отношението на младите хора към света. Традиционното образование, иновациите и програми като „Тийноватор“ могат да съжителстват и да се допълват взаимно.“

За важността от развието на така наречените меки умения, на която е посветена първата половин година в „Тийноватор“

Те помагат за по-добро представяне на идеите на хората, било то в „Тийноватор“, или в други сфери на професионалния и личния живот. Също така и най-вече - помагат за по-доброто свързване между хората, за по-пълноценното общуване, за това да спечелим другия без манипулация. Работата в екип също е в основата на всеки успех, защото само можем да стигаме само до определена точка, а екипът разширява възможностите ни.

За някои от най-интересните идеи, родили се по време на програмата

„Идеята, спечелила първо място през пърната учебна година на „Тийноватор“ (2018-2019) - сайт за намиране на стажове на ученици в български компании, беше представена от отбора на международно състезание в Словения с домакин словенския президент. Втората година победител бе идея, която и досега се развива - обучителни пакети по роботика за деца, и спечели допълнително финансиране от инвеститори.

Миналата учебна година имаше идеи за иновативен сладолед, приложение за бърза локализация на изгубените в планината, поливна система за цветя вкъщи, когато собствениците на дома отсъстват; идея за онлайн галерия за презентиране на изкуството на български артисти, разширение към браузъра, което автоматично проверява за грешки при писане на български език; платформа, която предлага освобождаване на дома от излишни вещи, и размяна на вещи с цел да получат нов живот.“

Можете да станете част от ПРОМЯНАТА и да подкрепите „Тийноватор“ ТУК.

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за осма поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на над 200 000 деца и младежи от цялата страна, а Нова Броудкастинг Груп инвестира над 190 000 лв. в инициативата всяка година.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти