Телепортирани назад във времето

Биляна Траянова

Куба е едно от най-мистериозните кътчета на планетата ни. От онези, които дръзко те привличат, в следващия момент те побърква до лудост, после пак те прегръща и те даряват с толкова много емоция, че се чувстваш като опиянен и то без дори да си посегнал към прочутия кубински ром.

Неудържимо чувство за свобода, салса, сладки нощи и романтика обсебват всички сетива и се усещаш жив!

Комунизъм и социализъм за днешното ни поколение са само страници в учебниците по история, но Куба все още е на тези страници. Куба е гостоприемна, но Куба знае цената си. Куба е гореща, но остава непонятна. Куба е един друг свят, друга планета.

Трудно е да прецениш дали е 1492 г., когато Колумб ненадейно открива карибския остров, защото природата е непокътната. Може да е и 1960 г., месеци след Кубинската революция, защото пропагандните надписи, написани на ръка по стени и огради са същите.

Непонятно е кога всички кубинци се научават да танцуват, да свирят и да пеят така завладяващо секси. Сякаш във вените им тече музика.

Романтичната енергия на Хавана ни хваща за ръка и ни повежда по стъпките на пъстрия нощен живот от началото на миналия век. Отвсякъде се появяват сенките на личности като Хемингуей, легендарната балерина Алесия Алонсо, Буена Виста Соушъл Клаб, дори самият Ал Капоне.

Хавана ври и кипи от история. Само да искаш да чуеш. В този пъстър свят се разхождат приблизително 70 % бели, 20 % мулати и 10 % чернокожи. Над 90 % от населението в Куба са християни, предимно католици. Официален език е испанският.

Ретро автомобили в ярки бонбонени цветове преминават покрай нас с достолепна скорост, сякаш сме на парад от миналия век. И туристите са луди по старите Буици, Шевролети, Понтяци и най-вече по кабриолетите с кожени салони.

Миналото и настоящето са тясно преплетени в целия този мегаполис. Заразителна жизнерадост пронизва всеки квартал. Животът в Хавана те поема още от първата крачка и у теб се събужда всичко първично.

Започваш да забелязваш, че прането виси от балконите без свян, предните врати са оставени отворени, на тротоара мъжете играят домино, облечени в традиционни пъстри дрехи жени, захапали предизвикателно пури са излезли по улиците, за да позират пред фотоапаратите на туристите. Красиви млади мъже закачат преминаващите дами, независимо от възрастта им.

Умението да ухажват определено е много характерна черта на кубинци. И дамите се наслаждават на вниманието, което вярват, че заслужават!

Благодарение на стратегическото си местоположение и установени търговски пътища, Куба се превръща в мост между Испания и Новия свят

Следват ярки периоди на пиратски набези, кървава експлоатация на местните индианци в плантациите със захарна тръстика, инвазия на американски гангстери, процъфтяващ хазарт и разточителни партита… И така до революцията през 1959 г. и победата на социализма. Следват национализация на частната собственост, сини и червени връзки, ембарго и лодки с бежанци, отправили се към близка Флорида…

По време на пътешествието ни Хавана се променя пред очите ни. В трафика сред знаковите ретро автомобили се появяват все повече модерни возила. Редом се изправят нереставрирани исторически сгради и лъскави хотели, рожби на именити архитекти и големи чужди инвестиции…

Благодарение на почти петстотингодишно съществуване, Хавана се слави с концентрацията на най-разнообразни архитектурни стилове в света - от замъци, построени в края на 16 - ти  век до днешните модерни сгради.

Неокласицизъм, барок, арт деко, колониална архитектура, еклектика и модернизъм правят Хавана един от най-впечатляващите градове в света.

Обикаляме улиците на Хавана и спираме на всяка крачка, за да се дивим на хора, сгради, музика и танци. Сякаш някой е организирал грандиозен спектакъл на открито.

Ненадейно се озоваваме пред едно от най-знаковите места в кубинската столица - Ел Флоридита. Заведението става световно известно благодарение на това, че се превръща в любимо на един от най-значимите американски писатели, Ърнест Хемингуей.

Носителят на Нобелова награда за литература и награда Пулицър за повестта „Старецът и морето“, Хемингуей е пристрастен към дайкирито, което се приготвя тук. Рецептата е запазена непроменена и до днес.

Дайкири е толкова приятен на вкус, че неусетно можеш да се окажеш под масата.

Музика се лее около нас като рома, който барманите щедро разсипват в чашите…

Гледайте новите епизоди на "Без багаж", всяка неделя, 13 ч., по телевизия Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:

Остров Мадалена - вълшебната тайна на Сардиния

Тъмната страна на женската съдба...

Тайните на Агра

Древната мантра, която пречиства ума

Древно знание лекува всички хронични заболявания

Много съпруги, но само една истинска любов!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти