Тайните на Агра

Биляна Траянова

Индия ни вдъхновява! Всеки миг откриваме нова приказка, нова история, нова тайна…

Пътуваме към Агра. Градът е бил избран от императорите Мугали още в ранните години на управление на тяхната династия. Точно тук основателят на династията Бабур създава първата външна персийска градина по бреговете на река Ямуна.

Тук неговият внук Акбар издига внушителните крепости на великия Червен Форт. Заобиколени от високите крепостни стени, Джахангир построил розово-червени палати, дворци и градини. Шах Джахан ги украсил с мраморни джамии и палати инкрустирани със скъпоценен бял мрамор. Агра е градът на най-вълнуващия въображението паметник на любовта - Тадж Махал.

Акбар Велики, император на Индия - мюсюлманин, разширява царството чрез редица  военни завоевания, но остава в историята с  политиката си на религиозна толерантност.

Условията, при които се ражда Акбар на 15 октомври 1542 г., не подсказват и най-малкия признак, че то ще стане велик император. Баща му, Хумаюн, успява да си върне престола, но само след няколко месеца умира и оставя 14-годишния си син Акбар да търси сам пътя си като велик водач.

Акбар Велики започва своите военни завоеванията под ръководството на регент, за да създаде ярка империя и да постави началото на ерата на религиозна толерантност и почитане на изкуството.

Акбар поддържал най-ярките умове и таланти на империята - поети, музиканти, художници, философи и инженери.

Любимата му царица е хиндуистка принцеса, Харкха Бай. Тя е позната също като Хира Кунвари, Джодха Бай, и Мариам Уз Замани, принцеса е на Джайпур и става съпруга на император Акбар Велики.

Бракът между двамат има дълбоко въздействие върху социалните, религиозни и политически решения на Акбар.

Акбар дълбоко уважава Харкха Бай. Тя е тази, която му ражда наследник, принц Салим. Салим е синът, роден след безброй молитви и по-късно станал император с името "Джахангир".

Принц Салим бил роден седем години след брака на Джодха с Акбар. Императорът трябвало да чака дълго за своя наследник. Дори посещава Салим Чисти, известния суфи светец, за да получи благословията му.

Светецът бил известен със своите чудеса. Без съмнение, благословията на Салим Чисти помага на Агбар и Джодха да се сдобият с мъжка рожба. В чест на своя наследник Акбар построява невероятния комплекс Фатехпур Сикри.

Харкха Бай е последовател на Бог Кришна и Акбар ѝ позволява да се поклоня на своите индуски Бог и богини.

Акбар бил женен и за други раджпутски принцеси. Тези хиндуистки съпруги имали дълбоко въздействие върху религиозните му политики. Той приема много индуистки вярвания и практики, като например, прераждането на душата и учението на Карма.

Харкха Бай обаче е специална. Тя се радва на висока позиция в съда  и има властта да издава официални документи.

Колко силна трябва да е била любовта на Акбар към Джодха, та да издигне едни от най-красивите дворци именно за нея!

Научете в новия епизод на "Без багаж", тази неделя, 13 ч., по телевизия Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:

Древната мантра, която пречиства ума

Древно знание лекува всички хронични заболявания

Много съпруги, но само една истинска любов!

В двора си отглеждам.. скъпоценни камъни

Градът, в който хората мечтаят, въпреки бедността

Палмовото листо, на което е записана съдбата ни

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти