Древната мантра, която пречиства ума

Биляна Траянова

Пътуваме към Вриндаван. Чисто нова магистрала ще ни отведе до свещения индийски град - мястото, където според хиндуизма е прекарал детството си Бог Кришна.

Градът е на около 11 км от Матура, родното място на Кришна, по пътя от Агра към Делхи.

Спираме да се разтъпчем край пътя. Многолюдна цветна група е отбила край пътя. Всички тези хора, млади, стари, деца и бебета, са тръгнали на поклонение във Вриндаван. Първоначално ги наблюдаваме отстрани, но малко по малко се сливаме с компанията. И те са спрели за почивка.

Едни се освежават, други приготвят обяда. Носят си всичко необходимо! Невероятно е как ей така, край пътя, на поляната ще замирише на ухаещи индийски подправки. Гозбите са готови като с магическа пръчица. А хлябът направо хипнотизира. Има нещо много красиво в тази весела група. Глъчката им е щастлива. Те имат вяра! Имат цел! Те знаят кой е пътя им.  

За нищо и никакво време опознаваме цял един нов свят. Тези хора са последователи на Кришна.

Сякаш Кришна прави хората щастливи. Искаме да се потопим в тази енергия и да усетим пулса на кришнарското сърце.

Бхагават Гита и други добре известни световни писания препоръчват хората с радост да произнасят и да скандират Божиите свети имена, като Кришна, Аллах, и Господ.

Кришна или Бог е известен с много имена, в зависимост от различните му качества и дейности и степента на връзката, или реализирането на поклонник. В Библията той е известен като Господ ( "Всемогъщият"), в Корана като Аллах ( "Великия") в Бхагавад Гита като Кришна, означаващо на санскрит "привлекателен за всички“.

Древната мантра, както е записано във ведическите текстове: Харе Кришна, Харе Кришна, Кришна Кришна, Харе Харе / Харе Рама, Харе Рама, Рама Рама, Харе Харе е трансцендентална звукова вибрация. Тя пречиства ума и събужда спящата Божия любов, която живее в сърцата на всички живи същества.

Всеки може да вземе участие в припяването на Харе Кришна и да познае науката за духовната любов на Кришна към всички живи същества. Чрез песнопенията ще се събуди нашето естествено състояние на мир и щастие.

Някои отдадени последователи на Кришна разпространяват книги като Бхагавад Гита, пеят мантрата Харе Кришна и свирят на традиционни индийски инструменти.

По-голямата част от поклонниците на Кришна, обаче, практикуват Кришна съзнание в домовете и ежедневието си, и понякога посещават храмовете за вдъхновение и молитва.

Сякаш невидима сила ни понася към красив храм от блестящ бял мрамор. Навсякъде ухае на цветя. Съвсем изневиделица към мен се приближава полицай, който явно охранява храма. Стъписвам се. Може би не трябва да снимам. Но причината е друга. Той сваля огромен наниз от опияняващо ухаещи рози с цвят на зрели малини от красива статуя на Кришна и го поставя внимателно на врата ми.

Всичко се случва някак естествено и толкова плавно, сякаш сме в друга плътност, в друго измерение. Мантрата звучи наоколо като нереален саундтрак, излизаща от вярващите сърца на десетки поклонници. Вибрацията ѝ прави с нас чудо. Изведнъж цялото ни напрежение изчезва. Усмивките ни се разминават с безброй други мили усмивки.

Нито сме имали планове да дойдем тук, нито знаем как се озовахме сред тази омиротворяваща енергия, усещане за хармония и любов! Дори не знаехме, че има такива празненства в храмовете, посветени на Кришна.

Както си вървяхме по улицата, един млад ирландец просто ни се усмихна и ни каза: „Побързайте, ще изпуснете киртан!“ и ни посочи тясната уличка с входа към тази обител. Няма съмнение. Пътят сам ни намира!

Научете в новия епизод на "Без багаж", тази неделя, 13 ч., по телевизия Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:

Древно знание лекува всички хронични заболявания

Много съпруги, но само една истинска любов!

В двора си отглеждам.. скъпоценни камъни

Градът, в който хората мечтаят, въпреки бедността

Палмовото листо, на което е записана съдбата ни

Какво е да си майка на 108 деца

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти