Тази нощ ще видим най-дългото лунно затъмнение този век

През нощта на 27-и и 28 юли ще наблюдаваме най-дългото лунно затъмнение през XXI век. Разбира се, ако метеорологичните условия позволят. Ако не - има и резервен вариант.

Пълното затъмнение да трае час и 43 минути, а частичното - което се случва преди и след фазата на пълното - продължава 3 часа и 55 минути.

У нас ще започне в 22:30, като ще достигне максимума си в 23:21.

Лунното затъмнение се случва, когато Слънцето, Земята и Луната са подравнени на една линия, а орбитата на Луната я довежда точно в сянката на Земята.

Това специално затъмнение ще трае толкова дълго, защото Луната ще премине в най-тъмната област на сянката на Земята, известна като "умбра" (umbra). Тъй като червената светлина се отклонява най-много, ще придаде на нашия естествен спътник червеникав отенък и затова се нарича "Кървава луна".

Тъй като орбитата на Луната около Земята се намира в малко по-различна плоскост от орбитата на Земята около Слънцето, перфектната синхронизация за затъмнение не се появява при всяко пълнолуние.

За разлика от слънчевото затъмнение, което трае около минута, лунното продължава няколко часа.

g
Снимка: Thinkstock

Ето как става това: Земята хвърля две сенки върху Луната по време на лунно затъмнение: умбрата е пълна, тъмна сянка, пенумбрата е частична външна сянка.

Луната преминава през тези сенки поетапно. Началните и крайните етапи - когато Луната е в полусянката - не са толкова забележими, така че затъмнението се вижда най-добре, когато Луната е в умбрата.

Събитието ще се случи едновременно с апогея на Луната - тоест, когато Луната е в най-отдалечената си точка от Земята в месечната си орбита, обяснява EarthSky.

Това ще бъде и най-отдалеченото пълнолуние на годината, което означава, че на Луната ще и трябва повече време, за да премине през тъмната сянка на Земята и затова затъмнението ще продължи по-дълго.

Това лунно затъмнение ще се вижда преди всичко от Източното полукълбо - Европа, Африка, Азия, Австралия и Нова Зеландия.

Само няколко дни след лунното затъмнение Марс ще премине покрай Земята в най-близката си точка от 2003 г. насам.

g
Снимка: Thinkstock

На 31 юли Червената планета ще бъде само на 57,8 милиона километра от Земята, което я прави ясно видима с невъоръжено око.

В България ще имаме възможност да наблюдаваме както Марс, така и Кървавата Луна на 28 и 29 юли.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти