Съветите на стоматолога - ако имате чувствителни зъби

Съветите на стоматолога - ако имате чувствителни зъби
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

Какво означава да имате чувствителни зъби?

Да имате чувствителни зъби, може да означава всичко от краткотрайно леко изтръпване на зъбите до продължителен зъбен дискомфорт. Най-често обаче говорим за чувствителни зъби, когато имате кратка остра болка в резултат на топли и студени храни и напитки или при натиск.

Кои хора страдат от чувствителни зъби?

Никой не е застрахован от този проблем, но той се среща по-често у млади индивиди на възраст между 20 и 40 години, като жените са по-предразположени от мъжете.

Кои са причините за появата на чувствителност в зъбите?

Те могат да бъдат разделени на две основни групи. Едните са свързани с изтъняване на емайла, а другите са свързани с отдръпване на венците. Много често чувствителността може да се дължи на комбинация от различни причини.

Анатомично видимата част на зъба е изградена от дентин, който е по-нежен и чувствителен от емайла, покриващ и предпазващ дентина. Ако по някаква причина дентинът бъде оголен, зъбът става чувствителен. Това се случва най-често в областта на зъбната шийка, която е в близост до венеца.

Една от най-често срещаните причини за оголване на дентина в тази област е изтриването на емайла в резултат на неправилно миене на зъбите - прекалено силен натиск, използване на много твърда четка за зъби и извършване на хоризонтални движения с нея.

Друга причина за оголването на дентина може да е ерозията на емайла в резултат на честа употреба на кисели храни и напитки.

Паднали и счупени пломби, както и счупени зъби също може да са причина за болка отново поради наличието на оголен дентин.

В последно време често се наблюдава повишаване на зъбната чувствителност след козметични стоматологични процедури като избелване. Появата на тази чувствителност е обратима и обикновено е само по време на избелването и известно време след това. За да се избегне появата на такава чувствителност, е препоръчително използването на флуоризиращи и реминерализиращи гелове.

| Прочети още: Важните неща за заболяванията по езика |

Понякога хората, които имат изтрити зъби също страдат от чувствителност. При изтриването емайлът изтънява или напълно изчезва и дентинът остава директно изложен на дразнителите.

За разлика от зъбната коронка, зъбният корен не е покрит от емайл, който да го защитава. Ето защо, когато в резултат на венечни заболявания или травматично четкане, венецът се отдръпне, зъбният корен става директно открит и зъбът става чувствителен.

До какво може да доведе повишената зъбна чувствителност?

При някои пациенти заради страх от болка при докосване на чувствителните участъци от зъба се влошава почистването, с което се повишава рискът от развитие на кариеси и пародонтални заболявания. Променят се хранителните навици. Най-често се избягват много студени или много топли храни и напитки.

Как да третираме чувствителните зъби вкъщи?

На пазара има голямо разнообразие от пасти за чувствителни зъби. Най-добре е да се посъветвате с вашия зъболекар коя марка да използвате. Препоръчително е да използвате тези пасти по два пъти на ден поне в продължение на две седмици, като в някои случаи ефектът е налице още след първите няколко употреби.

Прочети още: Афтите: Безобидни, но не съвсем |

За по-бърз ефект може да използвате пастата освен за миене и като я втривате с пръст в засегнатия участък поне за около минута. Ако обикновената четка за зъби също причинява болка, може временно да бъде заменена с мека или ултрамека четка, която е предназначена за чувствителни зъби.

Има ли нужда да посещаваме зъболекар, ако страдаме от чувствителни зъби и какво лечение може да ни предложи той?

Ако имате някаква кратка, инцидентна чувствителност в зъбите, която сами сте овладели например с употреба на подходяща паста, не е нужно да посещавате зъболекар. Ако обаче чувствителността е много силна или се задържа дълго време, не се колебайте. Отлагането може само да задълбочи проблема.

Зъболекарят може да третира чувствителните зъби с десензитиращи продукти за облекчаване на симптомите, с флуоризиращи и реминерализиращи гелове. В някои случаи той може да запечата дентина, който е изложен на дразнители или дори да го покрие, като направи обтурация.

Лечението на зъбната чувствителност не е лесно и обикновено едно посещение не е достатъчно.

Прочети още: Мода... за зъби |

Как да избегнем появата на зъбна чувствителност?

Винаги има риск от поява на зъбна чувствителност, но той може да бъде сведен до минимум, ако мием редовно и правилно зъбите два пъти на ден. Четката за зъби трябва да е със средна твърдост и да се сменя най-много на три месеца. Трябва да се избягват прекаленият натиск и хоризонталните изчеткващи движения. Трябва да се отстранят всички вредни навици.

Зъболекарят трябва да се посещава редовно за профилактични прегледи и то толкова често, колкото той ви е препоръчал.

Още по темата:

Aко ни заболи зъб, докато сме на почивка

Необходима ли е упойка, когато сме на зъболекар?

Вредни ли са зъбните рентгенови снимки

Предимствата на електрическите четки за зъби

Как да преодолеем страха от зъболекаря

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти