Съвети за успешно професионално развитие - I част

Съвети за успешно професионално развитие - I част
Снимка: Thinkstock

Михаела Маркова е магистър по програма Управление на Човешки ресурси, с дългогодишен опит в международни компании и брандове. Зад гърба си има няколко реализирани проекта, касаещи обучения на нови служители на различни тематика - продажби, маркетинг, стратегия и развитие, специфични програми за работа, интегриране на нови служители в компанията и др.

Работата ѝ е свързана с ежедневна комуникация между служители от Източна и Централна Европа, където се налага да прилага целия натрупан опит и знания в реални ситуации, което прави задачата ѝ вълнуваща, интересна и много отговорна. 

В поредица от общо четири части, Михаела ще ни запознае отблизо с тънкостите и особеностите на своята професия, както и ще даде полезни съвети за това върху какво да наблегнем при отделните етапи на търсене, кандидатстване, намиране и утвърждаване при нова работа.

Първата статия от поредицата е посветена на създаването на подходящо CV.

* * *

В играта на дартс, участниците хвърлят къси стрели в кръгла мишена, в стремеж да постигнат максимален резултат. Представете си, че сте със завързани очи, нямате добра подготовка, но познавате правилата и знаете каква е целта – удар в десетката! Каква е възможността да спечелите? Шансовете ви не са никак оптимистични. Възможно е вашата стреличка да попадне на някой от печелившите сектори,  но трябва да знаете, че "играта" не се печели само с един успешен ход.

За целта са ви нужни практични съвети, усилени тренировки, много старание и ясна цел – точно като в намирането на подходяща работа.

Знаейки, че на работното място човек прекарва една трета от живота си, определено си заслужава да положите старание в намирането на работата, за която мечтаете и която ви удовлетворява. Това е процес, който започва с отлично написаното CV (Curriculum Vitae), премине през избора на позиция, за която да кандидатствате, перфектно представяне на интервю (включително и телефонното събеседване) и завършва с успешното ви интегриране в новия екип.

Нужно е да се поставят много ясни правила, които да се следват през всеки от етапите. И правило номер едно е – бъдете себе си, от първия момент, в който сядате пред белия лист да пишете своята автобиография. Практиката ми показва, че в много редки случаи е възможно да излъжеш опитен HR специалист, да надхитриш интервюиращия и след това да бъдеш успешен на работното място.

Причината е, че когато посочите невярна информация, касаеща специфична компетенция, предишен опит или умение (като владеенето на език), това става ясно още в самото начало на професионалния път. А това няма да е добро начало на новото работно място.

Сред най-честите причини за освобождаване на служители в изпитателен срок е именно несъответствие на посочена информация и действителните компетенции на служителя.

Неотдавна моя позната ми сподели, че полага неимоверни усилия да си намери подходяща работа, но явно "късметът не е на нейна страна". Разбира се, с готовност предложих да ѝ дам професионален съвет. Попитах я – колко време отделя на писането на CV? Отговорът не ме изненада, но потвърди моето предусещане. Въпросната дама е написала автобиографията си, едно мотивационно писмо "набързо" и в последните 6 месеца е кандидатствала за над 320 позиции. Дори беше изненадана как може  да не ѝ се обаждат.

Ако искате вашата кандидатура да бъде забелязана, не гледайте на написаното CV и мотивационно писмо като продукт за многократна употреба. Защото писането на автобиография е като първи работни минути за компанията, в която кандидатствате. Повярвайте ми, човекът от отсрещната страна ще оцени вашето старание и ще забележи усилията ви. 

Опитните специалисти в областта на Човешките ресурси, могат да уловят тези малки нюанси на специално отношение към обявеното свободно място. Съвет от кухнята, който може да ви улесни при създаването на отличен профил – внимателно разгледайте обявата за работа. Информацията, която се съдържа в нея, може да ви даде насоки, кои свои черти от характера, професионални умения, опит и стаж да изтъкнете на преден план.

Разполагате с максимум 2 страници, в които да покажете най-доброто, на което сте способни. Визията, форматът, шрифтът – всеки детайл е важен. Колкото по-ясни и конкретни сте, толкова по- добро впечатление правите. Ако сте се спрели на готов формат при писането на CV – избягвайте да оставяте празни полета. Изтрийте параграфите, които не можете да запълните със съдържателна информация. 

Посочвайки компетенции, за които имате издадени сертификати, е желателно да впишете следната информация - коя е фирмата, издала документа, а ако има опция, дори ги прикачете. Не е необходимо да посочвате всичките си квалификации. Не е нужно да се връщате назад до началното училище. Ако имате висше образование, наблегнете върху квалификациите, които са от значение за длъжността, за която кандидатствате. Не е препоръчително да използвате съкращения (в редица случаи има възможност да останете неразбрани).

Колкото и добре да сте изложили цялата информация, колкото и прецизно да смятате, че сте се справили, нека някой ваш близък прочете написаното. В старанието си да се покажем в най-добра светлина, допускаме елементарни правописни грешки, които не правят добро впечатление.

В последните 2 години редица работодатели използват специализирани платформи, в които кандидатите да попълват информацията ръчно, което ограничава порочната практика на клонираните CV-та. Бъдете прецизни - избягвайте писането на латиница (тип чат или SMS) и използването на цифрови изображения, заместващи букви.

Ако сте в "активен период" на търсене на работа и кандидатствате в няколко компании едновременно, то препоръката ми е да си водите бележки -  име на фирма, позиция, дата на изпращане на CV, последваща кореспонденция.

Напълно възможно е някой работодател да се свърже с вас след известно време, а вие дори да не си спомняте за каква позиция сте подали документи. Тези бележки ще са ви от изключителна полза за последващата подготовка – а именно личното събеседване.

Основната цел на отлично написаното CV е да ви поканят на интервю!

И един последен съвет – проверете координатите за връзка с вас. Нали не искате да пропуснете шанса си, поради сгрешен телефонен номер или объркан имейл адрес. Сега играта на дартс може да започне!

Автор: Михаела Маркова

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти