Съществува ли тайнствената библиотека на кървавия цар Иван Грозни?

Много изследователи и до днес търсят отговора на този въпрос, което все означава, че са попадали на сведения за съществуването ѝ. Това разказа Джуджи в своята рубрика „Забранените истории“ в предаването „На кафе“.

От векове тайнствената и изгубена библиотека на руския цар Иван Грозни остава загадка. Наричали са я Либерея и продължава да бъде голямо предизвикателство за историци и археолози, защото така и няма убедителни доказателства, че изобщо е съществувала.

5 тайнствени места в България, които да посетите до края на 2024

Самият Иван Грозни е много любопитна фигура в историята на руските династии. Потеклото му е впечатляващо: внук е на Иван II Велики, велик княз на Московското княжество, и София Палеологина, племенница на последният византийски император Константин XI.

Заради тежкото си детство, белязано от жестокости интриги, той израснал подозрителен към всички в обкръжението си. Цял живот трябвало да пази трона си от заговори.

Ексцентричен и параноичен, той подлага държавата на истински терор, което му печели прозвището Грозни, което в превод означава „страшни“.

За него съществуват не една и две кървави легенди. Той е известен на света като жесток деспот и неуравновесен човек. Обичал да чете, да играе шах, да ходи на лов и да колекционира скъпоценни камъни.

библиотека
Снимка: iStock

Днес той вълнува света и с тайнствената си библиотека, в която преди това византийските императори са събирали уникални книги в продължение на хиляда години.

Съществувала ли изобщо легендарната библиотека и защо вече почти пет века никой не може да я открие?

Наистина Иван Грозни, наред с това, че бил ексцентричен, зъл и страшен, бил страстен любител на книгите, обичал да чете и затова и негови приближени непрекъснато му носели книга, откъдето са ходили.

Интересното е, че Либерея, така наречената легендарна негова библиотека, е събирана в продължение на много години от византийците и била тяхна собственост.

Когато Византия е нападната от турците, за да бъдат спасени книгите, се предполага, че са отнесени в Рим от Тома – брата на последния византийски император Константин XI.

По-късно дъщерята на Тома, София Палеологина , се омъжва за Иван III Василевич Велики, княз на Московското княжество от 1462 до 1505 г.

5 кралици и техните скандални афери

Смята се, че книгите са част от нейната зестра. Твърди се още, че имало толкова много книги, че те били транспортирани до Москва със 70 конвоя.

Като царица в Русия София приютява тази библиотека в специално изградено убежище в Кремъл, където са живели с Иван III.

И за да не може да се знае къде точно се намира скривалището и какво точно представлява, се смята, че царят хвърля архитекта на мястото в затвора, за да не може да разкаже нищо.

По-късно атонски монах разказва за тази библиотека. Той бил сред хората, наети да превеждат и описват книгите.

5-те най-скандални кралици на всички времена

Това последно се е случило през XVI век и оттам нататък дирите на тази библиотека се губят и до ден днешен никой не може да ги намери.

Какво прави тайнствената библиотека на Иван Грозни толкова специална и важна и какво откриват изследователите през годините, разберете от видеото от „На кафе“ горе.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти