Страдам от прекомерно щастие

Страдам от прекомерно щастие
Снимка: Thinkstock

Алексей Бъчев

Здравейте, Алексей!

Прочела съм трите книги на Ивинела и те ме вдъхновиха да подновя своето творчество и започнах книга, но това е друга тема. У мен се породиха ред въпроси, получих и доста отговори, прочитайки ги, но това, което ме вълнува към настоящия момент, е едно странно чувство.

Запознах се с настоящия си приятел преди два месеца и сякаш видях себе си в него, той е моето мъжко аз, всичко се случваше много бързо, така бих изглежала, ако бях мъж!

От известно време имам странни усещания, когато сме заедно, когато си говорим, целуваме... трудно ми е да го опиша. Имам чувство, че образът ми се измества като в стерео картичка и се разтегля настрани и сякаш се виждам отстрани и сякаш изживявам нещо, което не е било предназначено за мен.

Изпитвам вина, не силна, но сякаш не трябва да преживявам това. В следващия момент ме обзема някаква празнота за секунди, сякаш не изпитвам нищо към никого, сякаш се изгубвам като личност.

Споделих с него това изживяване, той намери това като освобождаване от ограничения, отстраняване на стопове, но аз не съм все още наясно и не намерих за удовлетворителен неговия отговор.

Благодаря много за отделеното време!

Здравейте,

Усещанията, които са се появили у вас при срещата с този човек, когото разпознавате като "второ аз", така да се каже, са интересни, но не са необичайни, особено, когато отношенията се развиват по-динамично. Става въпрос за адаптация към една нова опитност, която липсва във вашата "карта".

Картата, както знаете, след като сте прочели книгите на Ивинела Самуилова, е именно този модел за реалността, който сме изградили вследствие на заучения опит за това, което е реално и кое – нереално, кое е възможно и кое – невъзможно и т.н. В този смисъл приятелят ви е прав в обяснението, което ви е предложил.

Това е едната страна на нещата.

Другата, която е продължение на това или по-скоро допълнително обяснение е, че непривичността на преживяването е в резултат на досегашната ви опитност във взаимоотношенията с предишни партньори. Вие вече имате някаква изградена представа за любовта и може би именно тази представа ви спъва. Вероятно е някъде дълбоко в себе си да сте убедена, че такова щастие, каквото преживявате в момента, е невъзможно.

Вашето писмо много ми хареса поради това, че рядко се случва някой да се оплаче от прекомерно щастие. Социумът се е погрижил добре да сложи граници на щастието и да го вкара в някаква норма. Отвъд нея то изглежда изкривено, защото "не е нормално". За матрицата е недопустимо да няма драма – поне едно мъничко "но". Толкова сме свикнали с ролята на мъченици, че се стряскаме, когато се окаже, че не сме. И вместо да се насладим на едно пълноценно преживяване, започваме да търсим "под вола – теле", което често дори не е съзнателно, а е форма на автоматична подсъзнателна защитна реакция.

Разбира се, абсурдно е да се защитаваме от това, което ни прави щастливи, но пък ето тук виждаме един чудесен пример за това в каква степен и колко надълбоко сме обременени с матричните модели. Толкова сме се асоциирали с тях, че преживяванията ни не са в техните граници, започваме да се чувстваме виновни и дори още повече – губим идентичност, ако проблематичното изживяване на реалността изчезне. Вие описвате тези преживявания много добре.

Това, което мога да ви предложа, за да излезете от изкривеното възприятие, е да се опитате да вкарате един трети екран, на който вече да гледате отстрани не самото проблемно възприятие, а как преживявате това изкривено възприятие. Подобно дистанциране може да ви помогне да го видите вече по различен начин, в неговата абсурдност. Дисоциираното възприятие може да бъде много полезно.

Паралелно с това, може да пробвате и следното: купете си три шарени топчета, сложете в една кофа няколко бобени зърна и хвърляйте топчетата вътре с думите: "Хвърлям шарени топчета в кофа с бобчета".

Желая ви всичко най-добро, Алексей

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти