Черният боб и неговите светли страни

В Европа черният боб е бил пренесен с експедиция на Христофор Колумб
Снимка: Thinkstock

Фасулът е растение от семейство Бобови.Родината му е Южна Америка, но може да се отглежда навсякъде. Култивиран е още преди времето на инките, а в Европа е пренесен с една от експедициите на Христофор Колумб. Заради високия добив и лесното отглеждане, фасулът се разпространява из цяла Европа до края на 16 век. Бобените зърна имат най-различна форма и цвят. Те са кръгли и бъбрековидни, оцветени са в жълто, пъстро, бяло, зеленикаво, червеникаво, черно и др. Един от най-интересните и вкусни сортове определено е черният боб.

Състав на черния боб
Една купичка сготвен черен боб съдържа 41 г въглехидрати, 15 г фибри, 15 г протеини и 1 г мазнини. Тази порция осигурява 20% от препоръчителното количество желязо за възрастни и 5% от необходимия калций, както и много добри количества калий, манган, фосфор, магнезий, и витамини от група B, пише "Gotvach.bg".

Избор и съхранение на черния боб
Купувайте само добре пакетиран черен боб, върху чиято опаковка са посочени производител и срок на годност. Съхранявайте боба на сухо и
проветриво място, далеч от пряка слънчева светлина.

Приложения на черния боб в кулинарията
Накисването на бобовите култури във вода е широко разпространено правило, което обаче има и своето научно основание – така се катализират полезните свойства на боба. От друга страна предмет на разгорещени спорове е дали трябва да се изхвърля водата, в която е бил накиснат бобът. Някои смятат, че с нея си отива значителна част от полезните вещества.

Черният боб влиза в състава на редица салати, ястия с месо или постни специалитети. Експертите по хранене препоръчват комбинацията на черен боб с кафяв ориз за доставянето на достатъчно количество протеини. Времето за готвене на черния боб варира, в зависимост от произхода и условията, в които е отглеждана културата. Черният боб е най-вкусен в съчетание с някои екзотични подправки. Това са канела, джинджифил, кардамон, чили на прах, куркума и карамфил.

Ползи от черния боб
Черният боб притежава отлична комбинация от фибри и протеини, с която не могат да се похвалят нито плодовете, нито месото и морските дарове. Сортовете боб с тъмен цвят помагат в борбата срещу хронични заболявания като сърдечносъдови проблеми, диабет и дефицит на ценни за клетките вещества. Изследвания сочат, че черният боб има защитни свойства и срещу онкологични заболявания.

Хората, които не обичат боб го избягват заради заблудата, че той дразни червата и стомаха. Всъщност е точно обратното – усвояването му образува
защитен филм върху тях. Несмилаемите баластни вещества в черния боб са повече, отколкото в лещата и нахута, но съставът му улеснява бактериите в дебелото черво да произвеждат маслена киселина, която се явява резултат от дейността на специфични бактерии и същевременно служи за гориво в клетките на чревната лигавица.

Чрез баластните вещества, отиващи в дебелото черво, черният боб подпомага долната част на храносмилателния тракт и намалява риска от развитието на рак в тази област. Благотворният ефект се засилва от съдържащата се в черния боб фолиева киселина. Тя е изключително важна за организма, особено при бременните жени и хората с риск от сърдечносъдови болести.

 

Черният боб като горд представител на групата на храните с наситен цвят, представлява ценен източник на фитовещества, за които се смята, че
възпрепятстват израждането на клетките. Той има еднаква антиоксидантна сила с тази на боровинките, зелето и червеното цвекло. Както всички знаем, храните с антиоксиданти помагат в борбата срещу свободните радикали, водещи до по-бързо стареене на клетъчните структури.

Често пренебрегваният черен боб е изключително богат на разтворими фибри, които помагат за намаляване на лошия (LDL) холестерол и стабилизират нивата на кръвна захар. Това е изключително важно за борбата с метаболитни проблеми, наднормено тегло и сърдечносъдови заболявания.

Черният боб притежава оскъдно количество мазнини, но в същото време има добър засищащ ефект заради високото количество растителни влакнини в състава му.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти