Спрете да плюете новия “Цар Лъв”, филмчето сгрява душата

цар лъв
Снимка: Disney

Вяра Иванова

Не знам дали, защото е модерно, или пък, защото наистина в очите на някои хора новата версия на “Цар Лъв” е зле, но в последните дни се изписаха куп статии, които заклеймяват лентата като ненужна, странна, грозна и дразнеща.

Ако за миг спрем да изхождаме от първоначалната мисъл, че е ненужно да се правят нови версии на стари класики, и погледнем на филма като на топла семейна лента, която ще те остави с усмивка на уста след прожекцията, то какво лошо има в това да видим отново “Цар Лъв” на голяма екран?

цар лъв
Снимка: Disney

И аз съм скептична относно това до каква степен е нужно да “претопляме” стари филми и да им вдъхваме отново живот. Винаги е по-добре да видиш нещо ново и оригинално, чийто финал не знаеш, но смятам, че за “Цар Лъв” трябва да се казва или добро, или нищо.

Все пак това е филм, предназначен изцяло към семейната и детска аудитория. Той е красива и вдъхновяваща история, която предава ценни общовалидни уроци на най-малките и разплаква и разсмива по-големите. Това е и сърцето на Дисни. Семейните филми, които сгряват душата и викат усмивки по лицата ни. Нито повече, нито по-малко.

цар лъв
Снимка: Disney

CGI aнимацията в лентата е на невиждано до момента ниво, поне според мен. Животните са толкова реалистични, че в началото се чудиш дали гледаш реални кадри от саваната или технологиите са така напреднали, че антилопите гну са по-реални и от реалните. Притеснявах се, че толкова реалистични животни ще изглеждат странно и абсурдно, докато говорят и пеят с човешки гласове, но случаят определено не беше така. Изглеждат правдоподобно и в никакъв случай не би объркало, изплашило или подразнило някое дете (каквито коментари също срещнах).

Новата, по-модерна версия на “Цар Лъв”, е направена по две причини. Да запознае най-малката аудитория с вечната, но вече поостаряла класика и да задоволи носталгичните нотки, които дърпат струните на душите на техните родители. Нима има по-голям кеф от това да заведеш детето си на кино и заедно да гледате на големия екран първото детско, което вашите са ти взели на видеокасета като малък? Преживяването със сигурност си струва, макар Симба, Тимон, Пубма и компания да не са изградени с познатата класическа анимация.

цар лъв
Снимка: Disney

Ако просто се отпуснете, забравите за грижите си и два часа си припявате познатите мелодийки заедно с героите от “Цар Лъв”, няма да ви стане нищо - гарантирам. Страничните ефекти са невъзможност да спрете да извивате “Can you feel the love tonight” в колата на връщане и желание да сте отново на 5.

Все пак Тимон и Пубма са го изпяли - Хакуна Матата!

А ако все пак искате да гледате някоя от другите нови адаптация на Дисни, които излязоха в последно време, горещо препоръчвам играланата версия на "Аладин". В нея има какво да ви изненада и то в добрия смисъл.

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти