Спалнята е нищо без удобен матрак

Спалнята е нищо без удобен матрак
Снимка: ИКЕА

Велина Томова

Колкото и красива да е спалнята ви, ако в леглото се чувствате като легнали на пироно, нищо не може да спаси съня и доброто настроение на сутринта.

Колко е важно наспиването, сме говорили много пъти и вероятно всички знаят, че да, удобният матрак е много важен.

Но как практически става изборът на „удобен“ матрак, който няма да ви се иска да изхвърлите на 15-я ден, защото се е оказал не това, което очаквате?

Предлагаме ви няколко изпробвани (или ако предпочитате – изстрадани) съвета за избор на матрак.

Основни видове матраци:

Матрак с пружини

Пружинните матраци разпределят тежестта равномерно и елиминират прекомерното напрежение върху която и да е от частите на тялото. Отворената конструкция позволява свободното движение на въздуха в матрака, за да не ви е прекалено горещо по време на сън.

Матрак с пяна

Матраците с пяна осигуряват стабилна опора, като приемат контурите на тялото ви и разпределят тежестта равномерно, но в същото време са меки и еластични.

Те елиминират прекомерното напрежение върху която и да е от частите на тялото, с което подобряват кръвообращението и ви помагат да си почивате по-пълноценно. Те са добро решение, ако партньорът ви често се обръща по време на сън, тъй като поемат всички движения.

Матрак с пружини и пяна

Осигурява си по-пълноценна почивка с горен слой от мемори пяна (твърд) или латекс (Средно твърд), който следва очертанията на тялото и облекчава напрежението.

Индивидуално пакетираните пружини поддържат главата, врата и раменете в правилно положение и помагат на мускулите да се отпуснат напълно за по-дълбок и по-пълноценен сън.

Пружините функционират независимо една от друга и реагират според натиска на различните части на тялото.

Топ матрак

Топ матракът се поставя върху матрака ви за още повече комфорт. Той предпазва матрака от прах и замърсяване и увеличава продължителността на живота му. Топ матраците се махат лесно за проветряване и почистване, за да поддържате леглото чисто и свежо.

Как да изберете матрак в магазина

Както се избират дрехи – с проба. Не го натискайте с ръка, защото силата на ръката ви и на цялото ви тяло нямат нищо общо.

Събуйте си обувките, махнете връхната си дреха, ако носите такава, и си легнете. Не бързайте. Полежте си спокойно в най-любимата ви поза за сън. Завъртете се ту на ляво, ту на дясно.

Избирайте матрака с този, с когото спите върху него.

Важно е магазинът, от който купувате матрак, да има политика за замяна на продукта или за връщане на парите. Матраците не са евтини, за да можете да си позволите „грешки“.

Когато занесете матрака вкъщи

В началото новият матрак може да ви се стори прекалено твърд. Изчакайте 20 дни, за да може тялото ви да свикне с матрака, а и той да се пригоди към тялото ви.

Всички нови материали имат своя специфична миризма, която постепенно изчезва.

Проветряването и почистването на матрака с прахосмукачка спомагат за отстраняване на тази миризма.

Имайте предвид, че ако закупите матрак, навит на руло, той ще заеме постоянната си форма си, след като го употребявате 3-4 дни.

Пожелаваме ви приятни сънища!

Още за спалнята: 

Спалня според характера

Когато всички спим заедно

Скритите тайни на спалнята

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти