Сиренето си е сирене, но приятелството е с пари

Сиренето си е сирене, но приятелството е с пари
Снимка: Thinkstock

Тодор Капитанов

Не съм видял някой да се държи лошо с човек, който разполага с много пари. Но съм се нагледал на какви ли не прояви на презрение, насочени към хората от по-бедните социални слоеве.

Излиза, че парите наистина развалят отношенията между хората, но само ако ги няма.

При двойките те също имат съществена роля за запазване на мира. Всяка жена, например, се чувства пренебрегната, когато разбере, че любимият ѝ не носи нейна снимка в портфейла си, но никога не повдига въпроса, ако разбере, че вместо снимка, има банкноти.

Мъжете, от своя страна, отдавна са разбрали, че когато нямат финансовата подплата не само зимата е студена, но и жените. Така насочват голяма част от енергията си да мислят как да натрупат състояние, с което да си осигурят уюта в дома и топлината във взаимоотношенията с любимата.

Като цяло сме склонни да обременяваме парите с надежди за по-добри времена и със страхове за по-лоши. Натоварваме ги с емоция и това се превръща в главната причина да бъдем алчни по отношение на тяхното количество, както и безразсъдни за начините, по които ги харчим.

Така голяма част от мъжете искат да изкарват много пари, за могат да ги харчат по жени, угаждайки им на прищевки, свързани с пазаруването на всякакви неща. Съдбата сбъдва това желание на много мъже, обвързвайки ги със съпруга, тъща и няколко дъщери. Друг е въпросът, че не така са си представяли нещата преди години, но тука важи приказката "Внимавай какво си пожелаваш".

Жените пък се отнасят към парите по-загрижено и с ясна стратегия зa правилното им разпределение, като свеждат до минимум излишните разходи. Те заделят спестяванията си за черни дни. Обикновено обаче парите за черни дни биват похарчени за сватба, което повдига въпроса какво точно е отношението на жените към брака.

Ех, парите не развалят отношенията между хората, но определено ги усложняват.

Те са и причина за постоянните спорове относно издръжката в семейството. Този спор сам по себе си поражда много проблеми между партньорите. Но тези проблеми май не идват от необходимостта, че хората трябва да се издържат един друг финансово, а от това, че трябва да се издържат психически.

Така и така парите никога не стигат. На един не достигат два лева за хляб, на друг два милиона за яхта. Не позволявайте обаче цената на нещата да бъде по-важна стойността им. Както е казал италианският писател Артуро Граф: "Колко беден е този, който няма нищо друго, освен пари".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти