Ще ви изненадат неприятно: Съмнителните хигиенни правила в двора на Екатерина Велика

Скоро се навършиха 295 години от рождението на Екатерина II. От всички руски императрици тя е единствената, удостоена с титлата Велика. Нейният образ оставя дълбока следа в руската история и това не е изненадващо. За повече от тридесет години на престола, Екатерина значително разширява границите на държавата, извършва административни, съдебни и други значими реформи, формира система за безкласово образование и ваксинира населението срещу злощастната едра шарка.

Въпреки всичките си постижения, тя далеч не е идеална. Хората често боледуват поради съмнителните хигиенни правила, които през втората половина на 18 век се считат за напълно приемливи. Трябва да се отбележи, че всякакви прояви на нехигиенични условия са познати не само на обикновените хора, но и на жителите на двореца.

По време на паузите между дворцовите преврати и великолепните празници специалисти посещават Зимния дворец, за да премахнат досадните дървеници. Те правят всичко възможно, за да постигнат това: охлаждат помещенията в продължение на няколко дни, разпръскат разяждащи прахове из стаите и правят специални отвари.

Но дървениците имат „достойни конкуренти“ - бълхите. Малките скачащи насекоми се разпространяват със скоростта на светлината. На помощ идват необичайни аксесоари под красноречивото име „капани за бълхи“, които представляват съд с кръв и мед, окачен на верига. Сместа привлича бълхите с аромата си и те нямат шанс да излязат живи от капана. Някои дами пък предпочитат да се спасяват с живи „капани за бълхи“. Това са миниатюрни кучета, които отвличат вниманието на бълхите от собственика и поемат целия удар върху себе си.

В днешно време малко хора биха били изненадани да видят баня с тоалетна. Но преди няколко века дори не биха мечтали за такъв лукс. Няма канализационна система, така че хората се облекчават в обикновени тенджери, вградени в шкафове или покрити с капак. Тази съдба сполетява и самата императрица.

Въпреки редовните нашествия на паразити и невъзможността да напудрят носа си в удобни условия, дамите, живели през втората половина на 18 век, успяват да се грижат за себе си. Те се обличат в корсети, ухаят на атрактивни аромати, боядисват се и се мажат с кремове. Някои продукти за красота (ако могат да ги нарекат така) дори включват токсично олово. Трябва да се отбележи, че кремът с „тайната съставка“ присъства в собствената козметична чанта на Екатерина Велика.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол