Селото на отгледаните от бабите си деца

Вижте селото, в което почти всеки дом е изпратил някой да работи в чужбина...

В село Горно Осеново до Симитли живеят около 1 500 души. Само в 10 къщи няма хора, които да не живеят и работят в чужбина. Казва се, че в селото отглеждат децата „по Skype”, или то още бива наричано селото, в което децата се гледат от бабите си.

Елена гледа 4 внука от 14 години. Двамата ѝ сина и съпругите им са в Португалия, а родителите виждат децата си най-много по два пъти в годината - през лятната отпуска и по Коледа.

Баба Елена споделя, че не ѝ е било никак лесно да отгледа 4 деца, но осъзнава, че това е бил единственият правилен път за синовете ѝ, които са заминали с намерението да се върнат, но всъщност едва ли ще го сторят.

Нейната история е историята на много баби, историята на много населени места в България, историята на много деца, пораснали без родителите си, защото същите тези родители са оставили децата си, за да им осигурят по-хубаво бъдеще.

Чакахме с часове да се обадят, говорехме по 2-3 минути, разговорите бяха скъпи. Винаги ги питахме кога ще се приберат. Казваха, че ще е след седмица, след това станаха месеци, а накрая години. Най-трудно е, когато си малък, защото има неща, които само майка ти може да ти даде, разкрива един от внуците на баба Елена.

Но как една баба замества ролята на майката и бащата вкъщи? Баба Елена е лаконична - с мълчание.

Угаждаш му, въздържаш се, не се караш и компенсираш липсата на родителите с... мълчание, споделя тя.

Не е лесно да си майка и да си оставиш детето на 3 години, няма как да си щастлив и да спиш спокойно. Ще съм най-щастливата майка и баба, ако всички се съберат тук, да работят, да си взимат хубави парички... Имат си къщи, но тук няма работа. Няма скоро да се оправи това.

Но идеята за Европа се оказва доста различна в очите на баба Елена и в очите на нейния внук. За бабата Европа е спасение за младите, място, където може да си изкарваш прехраната. За внука ѝ Европа е голяма възможност и свобода. Момчето се чувства един щастлив европеец и гражданин на света, макар и същата тази Европа да го е лишила от живота с родителите му...

Вижте цялото интервю на Мария Йотова горе!

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти