С аромат на печени чушки и детство

С аромат на печени чушки и детство
Снимка: Thinkstock

Вяра Иванова

Носталгията е като малко любопитно дете, което подскача неуморно край мен и цапа чистите ми детски спомени с филията си с лютеница.

Лято е. Вече съм голяма и прекарвам горещия сезон между купища нагорещен асфалт и бетон. Детето в мен отново негодува и потропва сърдито с краче. Къде ми е зелената ливада зад къщата на баба? Къде са ми бръмбарите, след които тичах по цял ден?

Вече няма пеперуди и хвърчила. Днес тичам след хора, задачи и мечти. А на детето в мен му се играе. Хваща ме здраво за ръка и иска да ме поведе към реката. Там ледената вода ще ме пречисти, а слънцето ще върне смеха в очите ми.

дете лято игра балони
Снимка: Thinkstock

Лято е. Крача по сивия тротоар, а от близкия прозорец ме лъхва толкова познат аромат. Някоя случайна баба пече чушки на терасата, затворена между четирите си панелни стени.

Детето в мен се облизва и огладнява. Виждам го как вече тича към лятната селска кухня на баба и краде малко хляб, сирене и домати. Навсякъде ухае на печени чушки и на пълна свобода.

Лято е. Пресичам пътното платно, а около мен нервно пищят клаксони. Кожата ми се напоява със задушния вечерен въздух, а погледът ми се замъглява от цялата лудница.

Детето в мен също гледа през замъглени очи. То е непослушно, подскача като малка навита пружинка и пада на коленете си. Кожата му е ожулена, а сълзите се стичат по бузите му. Баба идва, полата й на цветя се развява от летния вечерен полъх. Прегръща детето в мен, плиска коленете му със студена вода и му казва, че всичко ще бъде наред.

деца лято колела
Снимка: Thinkstock

Лято е, вече съм вкъщи. Лягам на дивана и отварям любимата си книга. Детето в мен седи на един стол пред къщата на село и лакомо хапва диня. Сокът й се стича по брадичката му, а дядо се закача с него и му говори за звездите.

Лято е и не мога да заспя, въртя се неуморно в леглото, чаршафите вече лепнат по мен от горещината, а в ума и сърцето ми е пълен хаос от мисли и чувства.

Детето в мен отдавна спи, сгушено на малкото легло в стаята със зелените тапети. Сърцето му бие спокойно и ритмично. То сънува как пораства и има мечти, огромни колкото великан от приказките.

Някъде към 3 сутринта най-сетне заспивам и аз. Сънувам ожулени колене и аромат на печени чушки.

ох на мама
Снимка: Личен архив

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти