Капанът на самореализиращото се прорoчество: как сами превръщаме лъжите в истини

Чували ли сте за самореализиращото се пророчество? Ако не сте, още отсега ще ви кажем, че то няма нищо общо с пророкуване и ясновидство. Това е идея на социолога Робърт Мъртън, чрез която той изследва възприятието на човека към заобикалящия го свят и това как мислите ни могат да променят собствената ни представа за реалност.

Т.нар. сомореализиращо се пророчество на Робърт Мъртън показва, че реалността ни е нещо абстрактно и всеки може да я изменя спрямо своите желания или страхове. Всички тези аспекти са събрани в нещо общо – „теоремата на Томас“, която социологът Уилям Томас създава преди това.

9-те капана на съзнанието, които пречат на успеха ти

Тази идея в социологията се изразява в следната мисъл: “Ако хората определят дадени ситуации като реални, то те са реални в своите последици”. Какво ни казва това? Най-кратко казано, че възприятието ни за дадено събитие може изцяло да промени неговия смисъл.

Това подкрепя и твърдението на Мъртън относно дългогодишното проучване от различни учени на темата, която Томас описва в своята теорема. Всеки един от тях е имал целта да разплете загадката за тайните на човешкото съзнание и да проникне в подсъзнанието, което е пълно с толкова много отговори на въпроси, които дори все още не сме си задали.

g
Снимка: iStock

Първата част на теоремата на Томас е съставена от една социологическа притча, която ни дава много поводи за размисъл и ни кара да се чудим в колко ли подобни ситуации в живота сме се поставяли, без дори да осъзнаваме. В притчата се разказва историята за “Последната национална банка”. Кратката история ни учи, че ако вярваме, че едно събитие ще се случи, то ние самите предизвикваме неговото развитие напред във времето чрез действията си.

В тази история, като вследствие от разпространените слухове относно наближаващия фалит на банката, всички хора, съпътствани от страха да загубят парите си, предизвикват този резултат, без реално да съществуват причини за него. Ресурсите на банката са били напълно ликвидни, но толкова много вложители са повярвали в нейната неплатежоспособност, че това довело до превръщането на една нереална ситуация в реална.

Освен историята с банката, съществуват много подобни, при които една нереална представа се превръща в действителен резултат. Например тази за един ученик, който под напрежението и стреса покрай предстоящ изпит започва да се страхува, че няма да се справи и наистина се проваля. Или тази за две враждуващи страни, които подтикнати от натиска за началото на военни действия, започват да водят такива, без дори да има основателна причина за тяхното начало.

g
Снимка: iStock

Животът ни всъщност е изпълнен с такива ситуации, за които не си даваме сметка, тъй като често не разбираме, че преди да превърнем нещо в реалност, не е имало основание за реакцията ни. В обществото ни има съвкупност от различни вярвания, но слуховете, засягащи живота на голяма част от населението, могат да повлияят по такъв начин, че всеки започва да следва масата от хора.

Когато един човек е объркан и не знае накъде да поеме, той най-често следва тълпата, вярвайки, че тя ще го отведе в правилната посока. Но това невинаги е в наша полза, понеже има случаи, в които информация просто не е вярна. Това ни навежда до мисълта, че ние можем толкова лесно да манипулираме и да бъдем манипулирани, превръщайки една лъжлива концепция в истина. 

Хората можем толкова бързо да бъдем убедени, когато се страхуваме, че нещо няма да се развие така, както искаме, но под влиянието на това убеждение, събитията се развиват точно по този начин. Това напълно ограничава нашата обективна представа за случващото се около нас и губейки досега си с реалността, изпадаме в свой собствен свят, който невинаги се отнася с нас по най-добрия начин.

9-те капана на съзнанието, които пречат на успеха ти

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти