Създадено за

Саксия с напоителна система – какво е това?

a
Снимка: Istock

Колко често трябва да поливате цветята у дома, имайки предвид, че всяко растение има различни нужди? Знаете ли, че прекаленото поливане убива растенията точно толкова лесно, колкото и сушата? Какво да правите, ако отсъствате няколко дни и не можете да се грижите за тях? Всички любители на цветята си задават тези въпроси, но голяма част от тях дори не подозират, че има бързо и лесно решение на тези проблеми. Нарича се саксия с напоителна система.

Какво представлява саксията с напоителна система

Тази саксия е снабдена със специален резервоар за вода в долната част. На практика не се налага да поливате растенията по обичайния начин, достатъчно е просто да се грижите резервоарът да е пълен. Системата позволява на почвата да поддържа постоянно ниво на влага в корените на растението. Така проблемът с неправилното поливане се решава от само себе си. Ако цветето обича водата, корените му могат свободно да преминат през дъното на саксията и да се потопят директно в резервоарчето, за да имат постоянен достъп до вода и хранителни вещества. Така ще постъпят например растенията от семейството на фикусите.

Добре ли е да поливате растенията отдолу?

Замислете се какво се случва с растенията в природата. Дъждът вали, водата се абсорбира в почвата и след известно време горният ѝ слой започва да изсъхва. Корените извличат необходимата влага от дълбокото и това позволява на растенията да оцеляват дори и при продължително засушаване. В същото време горният слой остава пръхкав и наситен с кислород.

a
Снимка: Istock

При растенията в саксия нещата не стоят по този начин. Обикновено когато горният слой изсъхне, ние решаваме, че растението има нужда от поливане, без да сме сигурни какво се случва в корените. Ако са влажни, но продължаваме да ги поливаме, те загниват и това убива растението.

Честото горно поливане прави почвата твърда и пречи да се осигури достатъчно кислород за растението. И не на последно място, то отмива неговата храна – полезните вещества и минерали, и така по-често се налага да добавяте торове.

За какви цветя е подходяща саксията със самополиване

Няма растение, което да не се чувства добре, когато може да използва толкова вода, колкото му е необходима. Но саксия със самополивна система е особено подходяща за водолюбивите тропически растения като азалии, бегонии, папрати. Подходяща е също и за пресушени растения с дехидратирани корени. Те бързо ще се съживят и ще ви зарадват отново с листа и цветове, при това без да полагате кой знае какви усилия.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти