Разумът на лудостта

Разумът на лудостта
Снимка: Thinkstock

Всеки, който живее или често преминава по булевард "Александър Стамболийски" в София, добре знае коя е Муци. Това е Edna жена, която наричаме луда и която обикаля тротоарите страховито гримирана. Обикновено е боса, дори в големия студ.

Муци някога е била обикновено човешко същество, имала е любим, имала е дом. Сега буди присмех, снизхождение и жал.

От време на време специализираните органи, бдящи за доброто ни психично състояние, прибират тази "невменяема" жена в някой от столичните диспансери за рутинен "преглед". Когато спре да си взима хапчетата, тя става малко по-активна и понякога започва да повишава тон за ужас на останалите граждани.

В такива моменти пристига линейка и без много, много да му мислят, санитарите натоварват Муци като чувал с картофи, за да я откарат към настоящото ѝ "вкъщи".

Докато липсва по булеварда, всичко е някак сиво. През последните години всички ние с готовност търсим цветното в ненормалността. Язвителността към онези, които "не са в час" за нас е сякаш по-оправдана, забавляваме се за тяхна сметка като с играчки, които могат да се движат сами. Не навиваме пружина, не сменяме батерията и нямаме нужда от дистанционно в ръцете си, за да ни бъде интересно.

Муци смята, че Жерар Филип е неин любовник. Той я чака в някакво кафене в Монако. Тя непрекъснато страда, че не може да се организира навреме, за да замине при него. Мисли ме за пилот от гражданската авиация и ме нарича Сашо. За нея аз съм Сашо, който може да я откара със самолет при нейния любим. Обещава ми, че ако спечели от тотото, ще ме заведе в Египет, за да видя пирамидите…

Когато Муци я няма, на мен ми е откровено тъжно.

Лудостта на другите е мерило за нашата собствена нормалност.

Не е нужно задължително да клечиш като пиле в роман на Уилям Уортън, за да се смириш и да станеш по-добър в намерението си да помогнеш с каквото можеш. Купувам на Муци кафе, черпя я с цигари, а тя ми се отблагодарява с неотменна беззъба усмивка. Усмивка, която радва сто пъти повече от всяка друга.

Някога тази жена е била акушерка. Помагала е на много други жени да станат майки. В нейните ръце за пръв път са проплакали стотици деца, а родилките са ѝ се усмихвали от душа за това, което всъщност е било нейна професия. По длъжностна характеристика Муци е отговаряла за живота на много човешки същества.

Имала е мъж, имала е един нормален живот, защото всички подобни обстоятелства ние по презумпция приемаме за нормални.

Сега тя няма име, има единствено прякора си. Нарицателно за невменяемост. Обръщение към живата играчка, която забавлява. И докато ние се заблуждаваме, че сме добре, тъй като не сме като нея, животът ни продължава своя ритъм по навик и сме доволни, че на нас това не ни се е случило и че няма как да ни се случи.

Напоследък не виждам Муци наоколо. Явно пак са я прибрали за известно време и то в разгара на лятото – точно, когато можеше да шляпа боса, да се усмихва и сърдечно да споделя как Жерар ѝ праща картички, докато я очаква в Монако. С очите съм виждал една такава картичка с неговия лик, вероятно купена преди много години от някое стрелбище.

Харесва ми да бъда пилот. Прекрасно е да управляваш самолети. Сашо е име, с което трябва да се гордее всеки авиатор. Вероятно и аз съм луд, но ми се ще Муци да не престава да вярва, че именно аз съм човекът, който ще я закара при нейния любим. Там, в Монако, където той ще я прегърне в черно-белия си филм, от който и на мен няма да ми се ще да си тръгна.

Казват, че любовта е сляпа, а лудостта е нейният водач. Лудостта е другото ни аз, което не се нуждае от обувки, вчесана коса и очаквани думи. Свобода, която винаги може да ни отведе там, където и с когото можем да бъдем истински щастливи

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти