Разкрита е още една тайна, свързана със Стоунхейндж

Разкрита е още една тайна, свързана със Стоунхейндж
Снимка: Thinkstock

Учени от Лондонския университетски колеж изследваха кариери за добив на сини камъни, използвани при построяването на Стоунхендж, и установиха как е бил построен мегалитният паметник, съобщи Юрик алърт.

Те изясниха, че в кариерите е имало естествено формирани блокове долерит. За разлика от обелиските и каменните блокове в Древния Египет, блоковете долерит били извлечени лесно от скали чрез забиване на клинове в цепнатини между тях.

Тези необработени монолити били поставяни върху каменни или земни платформи, използвани като товарни площадки. Клиновете били изработени от относително мек аргилит (вид скала), за да не се допусне повреждане на блоковете долерит.

t
Снимка: Unsplash

Откритите в кариерите парчета въглен показали, че блоковете долерит са били добити около 3000 г. пр. Христа, когато бил построен Стоунхендж. В долината край Карн Гедок били открити също източници на риолит - друг вид скала, използвана при построяването на кромлеха.

Учените смятат, че Стоунхендж първоначално е бил кромлех от необработени сини камъни, поставени в ями на Обри, които се намирали от външната страна на постройката. Гигантските сарсенови камъни, които образуват кръг с диаметър около 30 метра, били донесени 500 години по-късно.

t
Снимка: Unsplash

Учените освен това поставили под съмнение хипотезата, че долеритовите монолити са били транспортирани по море, като предположили, че все пак са били донесени по суша.

Една от каменоломните за добив на сини камъни, от които е съставен вътрешният кръг на мегалита, се намира на хълмовете Пресели в ПембрукшърЗападен Уелс, на 300 км от Стоунхендж. Според учените, най-малко 5 монолита в състава на кромлеха произхождат именно от там.

t
Снимка: Unsplash

Не пропускайте нашия нов раздел "Оферти", в който ще откриете полезни, практични и прекрасни продукти на промоция от българския пазар, специално селектирани за вас от екипа на Edna.bg.

апп
Снимка: Edna.bg

апп
Снимка: Edna.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти