Райна Кабаиванска за таланта и професионализма

Райна Кабаиванска
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"В днешния свят културата не е на първо място и борбата за утвърждаването ѝ е още по-голяма. Господства законът на пазари и ние сме принудени да имаме предвид тези закони", каза световната прима Райна Кабаиванска.

Тя е в София за премиерата на операта "Вертер" от Жул Масне, съвместен проект на Софийската опера и балет с театър "Моне", Брюксел, Фонд "Райна Кабаиванска", НБУ и с подкрепата на Френския културен институт.

Законите на пазара невинаги са в интерес на артистите, но трябва да се справяме, категорична е Кабаиванска.

За втори път след представянето на "Бохеми" от Пучини с моите стипендианти в Софийската опера и балет през 2010 и 2011 и в Театро комунале" в Модена, което носи името на Лучано Павароти, ще има възможност да се представят в операта "Вертер" на Масне, а след това и в Белгия.

"Артистът се вижда не като изпее една-две арии някъде, а на сцената", споделя веруюто си оперната звезда.

В ролята на Вертер ще се представи тенорът Алдо Капуто, Италия, студент на Кабаиванска. Тя каза, че за него, както и за всички останали изпълнители "Вертер" е дебют.

Нейната студентка - Вероника Симеони, позната на българската публика, която прави вече световна кариера, ще пее Шарлота. За диригента Джузепе Сабатини Кабаиванска каза, че той и е близък колега тенор, но неговата мечта е била да бъде диригент и ето сега ще дебютира в тази опера на българска сцена. А Сабатини уточни, че има над 60 изпълнения в ролята на Вертер, но сега за първи път ще застане на диригентския пулт на знаменитата опера на Масне.

Той похвали работата си с певците и с усмивка им се извини за моментите, когато е бил "много пламенен" в изискванията си към тях. Беше приятен "диалогът" между Сабатини и Кабаиванска, защото тя не само беше негов преводач на срещата с медиите, но и припомняха моменти от неговата кариера, която е започнала като виолончелист. Но сега замени лъка с бастуна на диригента, пошегува с обич оперната звезда.

Маестро Пламен Карталов, вече и академик, сподели, че спектакълът е много силен и авангарден като режисура, за да може да бъде почувстван от съвременния зрител 200 години след написването на текста и 100 години след написването на музиката.

Белгиецът Ги Йостен, режисьор на постановката обеща, че "Вертер" на Софийската опера и балет ще бъде видян не само в София и Брюксел, но и в други европейски градове.

Маестро Карталов използва повода да сподели за забележителното триседмично турне на театъра в Япония. Определи го и като голямо предизвикателство, защото се провело по едно също време с такива световни състави като тези на Виенската опера, Петербургския "Маринский театър" и малко след гастрола на Метрополитен опера.

По повод премиерата на "Вертер", която е на 7 декември той каза, че Софийската опера и балет ще продължи да подкрепя младите певци, които пеят не само италиански и френски репертоар, но се справят блестящо с музиката на Вагнер.

Като доказателство за майсторството на българските оперни певци Карталов съобщи, че с постановката на "Зигфрид" на Вагнер операта специално е поканена за Рождественския фестивал в Минск, дори от беларуска страна ще изпратят специален чартър, за да летят над 150 души от екипа на театъра.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти