Рада Богданова и Антон Андонов в интервю за Edna.bg

Рада Богданова и Антон Андонов в интервю за Edna.bg
Снимка: netinfo

Журналистите Рада Богданова и Антон Андонов са едни от най-чаровните водещи в ефира на Нова Телевизия. Всяка събота и неделя в 7:30 ч. те водят сутрешния блок "Събуди се". 

Рада е един от дългогодишните кадри на Нова ТВ. В продължение на 7 години е общински репортер. Сред най-ярките й професионални спомени e посрещането на българските медици от Либия, което смята за свое "бойно кръщене". През пролетта тази година става носител на наградата "Достойните българи" за отразяването на протестите. Любопитното около нея е, че е завършила НАТФИЗ (специалност публична реч) и е участвала в детската поредица на БНТ "Приказки за физиката и астрономията". Има 4-годишна дъщеря, с която редовно играят на криеница и подреждат пъзели.

Антон работи в областта на медиите в продължение на 7 години. Преди да стане водещ на "Събуди се" е бил сценарист в предаването. Преди това е бил сценарист на формати като "Станция Нова", "Това го знае всяко хлапе", "Рекламна пауза" и други. Запален е по кулинарията, като редовно отделя време и на фонотеката си - харесва Jazzanova, HURTS, Thievery Corporation, Air, Massive Attack... Харесва още и U2, Stereo MC`s, Остава, Foster the people. Тича по 10 - 12 км. на ден. Преди време е бил част от проекта Youth exchange, където в продължение на 10 дни помага на инвалиди във Франция. Много би искал някой ден да направи кампания за стимулиране на четенето.

- Какви емоции и теми за размисъл искате да "събудите" у хората със сутрешния блок "Събуди се", който водите всяка събота и неделя?

Рада: Земни и естествени.

Антон: Нашата задача е да бъдем едновременно свежи и позитивни, да събуждаме зрителите с усмивка и в същото време да ги информираме за всичко важно. Аз смятам, че по-важно от конкретните теми за размисъл е да накараме хората изобщо да мислят. Защото у нас мисленето е дефицит.

- Какви са плюсовете и минусите на това да сте водещи в тандем?

Рада: Две глави мислят повече от една и две глави мислят различно.

Антон: Предполагам, че е като с брака – трябва да правиш компромиси и да се опитваш да усетиш другия. Да му вярваш. Ако бясната амбиция за себеизява те владее и смяташ, че си по-добър от другия – и двамата сте загубени. Сред плюсовете е и това, че другият винаги може да те покрие, когато се наложи.

- Кой събеседник (независимо от националност и професионална изява) бихте поканили за ваш гост и какъв въпрос ще му зададете?

Рада: Тази неделя в "Събуди се" "гостувахме" на Джоко Росич и първият ни въпрос беше "Как сте?"

Антон: За мен е важно събеседникът да е интересен на хората пред екрана. Да има какво да им каже и да е важно за тях. В този ред на мисли шефовете на три големи болници у нас може да са доста по-добре приети от зрителя, отколкото Мадона.

На мен лично обаче ми е много интересен Кевин Клаш – това е човекът, който почти три десетилетия води куклата на Елмо в "Улица Сезам". За него дори бе направен филм. Историята му е интересна, защото той се е срещал със световни лидери и гласът му е познат в цял свят. Мечтата му е била да бъде кукловод и спокойно е можел да се разхожда по улиците… до края на миналата година, когато бе обвинен в педофилия – така от всеобщ любимец на поколенията животът му коренно се преобърна.

- Какво не ви харесва в подхода на българските медии днес и как вие бихте променили ситуацията към по-добро?

Рада: Има медии, които умишлено изкривяват фактите и събитията. Затова моят отговор към този подход е да не ги ползвам. Към медията, в която работя, към нейните зрители и към мен, лично, нося отговорност да не изкривявам фактите и събитията.

Антон: Това е доста дълга тема. Много често у нас медиите прекаляват в желанието си да направят удар и да изкарат новина. Има журналисти, които прекалено много се опитват да блестят, да натиснат събеседника си. Аз вярвам, че разговорът е като танц – трябва да внимаваш в темпото, в стъпките... Трябва с памук да вадиш душата на госта си. Понякога да зададеш глупав въпрос е по-ценно от това да демонстрираш потенциала си.

Как бих променил ситуацията? Вярвам, че нещата ще се променят с течение на времето. Хората предефинират приоритетите си и скоро голяма част от медиите ще трябва да узреят за това. Ние се стремим да сме интересни и позитивни. А когато говорим със събеседниците си – да не сме наведени, но и да не режем главите им.

- Кое е най-ценното предизвикателство от работата ви в телевизията?

Рада: Надпреварата с времето. Само колегите ми знаят колко дълга и решаваща може да е минута ефирно време. В минута репортаж може да се разкаже цял ден. За минута забавяне може да потъне цял ден труд.

Антон: Да спечелим вниманието и уважението на зрителите, без да предадем себе си.

- Какво обичате да правите, когато не сте в обсега на камерите?

Рада: Да играя с дъщеря си.

Антон: Лично аз се опитвам да възвърна навиците си да бягам в парка и да ходя на фитнес. Обичам и да чета книги. С нетърпение очаквам и предстоящия live на TOSCA. Също обичам и да готвя. И за да не говоря празни приказки – ето една страхотна рецепта за читателките на Edna.bg.

Ястието е южноафриканска мусака и за него са необходими килограм картофи, 500 грама телешка кайма, кромид лук, грах, моркови, домат, сладка царевица и цяло шишенце къри. Картофите се сваряват и се правят на пюре. Грахът се вари и след това се добавя към запържената с лук кайма. Слагат се и царевицата, нарязаните моркови и домат и цялото шишенце къри. На доста хора това им се струва прекалено, но ми се доверете – не е. В тавичка се полага пласт от пюрето, върху него – плънката с каймата и отгоре – още един пласт пюре. Накрая се поръсва с кашкавал и се оставя за 20 минути в умерена фурна.

- Какво не знаете един за друг?

Рада: Не знам дали Тони кара зимни кънки. Аз карам.

Антон: Аз лично не знам кой номер кънки носи Рада. А тя, може би, не знае, че съм стигал национален кръг на олимпиада по философия. Всъщност аз не съм от най-загадъчните личности...

- Какво е задължителното условие за едно позитивно събуждане?

Рада: Усмивка!

Антон: Будилникът да е далеч.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти