Пътеводител на най-яките места за срещи и изкуство

Кафене-библиотека "BH - библиотеката" в Русе
Снимка: личен архив

Крeмена Димитрова

София
Орлов мост – няма друго място, където можете да срещнете повече цветни, усмихнати, смислени хора като мостът на орлите, известен вече и като центърът на протестите. Тук витае духът на революцията, прoмяната и живата енергия на младостта и дръзновението. Сред детски рисунки, тъпани, колоездачи, кучета и влюбени, ще намерите стар приятел, нов познат, и със сигурност ще се почувствате малко по-себе си! Тук живее най-креативният дух на мъдрата ни столица, и най-свободният.

"Стърлинг клуб" едно малко познато място, което спокойно бих нарекла раят на антиките. Тук времето е спряло, влизаш и загубваш всяка представа кой ден сме, коя година, на коя географска ширина. Все едно си едновременно в локалите на Париж от времето на Тулуз Лотрек, ту в задимените барове на Сан Франциско или Ню Орлийнс от ерата на бел епок, ту в руски трактир, ту в изтънчено виенско кафене. Само си пожелай! Освен всичко друго можеш да погалиш ушите си с ретро музика – джаз, соул, блус, дори рок и реге. Барът не е много голям, затова големите и шумни компании го избягват. Но пък чудесно би било да доведете сродна душа и да побъбрите, а дори и да помълчите. Организират се лайфове и караоке партита, частни партита, празници, коктейли и други мероприятия. Цените са добри, а обслужването на ниво.

Стара Загора
Няма да ви изненадам като ви кажа, че в града на бирата и Берое най-популярен продъжава да бъде клуб "Drums". Неслучайно той е почти институция за заралии – това не е просто култов рок клуб в центъра на града, а и място, в което могат да се срещнат най-интересните персони – търсачите на силни усещания, рокерите, хората на изкуството - музиканти, творци, интелектуалци.

Стилът на "Drums" е близък до този на класическите ирландски пъбове, създава приятелска и отпускаща атмосфера с естествената дървена мебелировка, богатата колекция от наливна и бутилирана бира, сериозното разнообразие от марково уиски. Тук няма компромиси с музиката, която е само за ценители – рок, джаз и ритъм енд блус. Мястото е добро за всеки, пожелал едно приятно и разтоварващо преживяване. Подходящо както за любовна среща, така и за събиране в приятелска компания. През лятото едно от най-приятните места е градината, защото предлага безценна гледка към всичко случващо се на Главната.

Пазарджик
Въобще няма да търсим барове и клубове тук, а направо ще се отправим към шахматните маси до театъра. Те са нещо като реплика на тези, които си виждал пред Народния театър в София. И тук се събират все свободни хора, пият бира, говорят си, смеят се, други играят шах, слушат музика. Можеш да дойдеш сам, а може да доведеш и приятели. Излиза евтино и неочаквано забавно. А и през активния сезон можеш да се запознаеш с любимите си актьори от театъра.

Шумен
Безспорно и категорично мястото в Шумен е "Къща в небето" – къща за изкуство и приятели! Това е най-новото и култово място в града. Продават се арт сувенири и бижута, книги, предимно на български автори, издадени от "Жанет 45", правят се четения, уъркшопи за деца, които искат да ръкоделстват, и какво ли още не?! Можете да се отбиете, просто да изпиете една студена домашна лимонада и да разгледате красотиите там, както и да се запознаете с местните феи – Пламена, Бояна, Дилянка. Те имат наистина, ама наистина златни ръце и голямо сърце! Това си личи от всеки сантиметър в къщата. Един истински уютен оазис.

Русе
В един от най-аристократичните и красиви градове има за щастие избор от места за култура и срещи. Ще припомня само Център "Елиас Канети" и Дом "Елиас Канети" – подразделения на Дружеството, носещо името на русенския нобелист. Домът е предназначен за алтернативна култура. Тук можете да гледате млад театър на неформални групи, да слушате четения, джем сешъни.

Но за мен особено очарователно е едно кафене с книги, наречено "ВH – библиотеката". Това е едно прекрасно място за среща с книгите, с приятелите и с безвременните ценности в живота. Ражда се като идея в края на 2010 г. като място, където всеки да намери нещо, което да го бутне напред. Както тук казват "това е място с нови хоризонти за търсещите хора". Можете да вземете някоя от над 2000-те книги, както и просто да поговорите с хора от всякакви краища на света с най-различни интереси. Кафето: запазена марка на ВН - зърната се смесват и пекат специално за мястото тук от бариста II-ра степен Йордан Дъбов. Напоследък интериорът се обогатява с все по-красиви фотоизложби.

Велико Търново
Търново е една от джаз столиците в България, наскоро там протече за пети път "Дикси Джаз" фестът. Местният "Роял Дикси Бенд" пък отпразнува своята 30-годишнина! Техен солист от три години насам е безкрайно талантливият Цветомир Цанков, който освен това свири и на банджо. Ако искате да чуете Цецо на живо, можете да посетите и клуб "Мелон", където той също се изявява.

Клуб "Мелон" – музикален клуб с жива музика, естествено притегателно място за меломани и естети. Ако сте гост на града, задължително останете да нощувате и идете да поотпуснете в "Мелон". Това място крие винаги приятни изненади!

Маршрутът ни ще продължи с още интересни места, а дотогава – не забравяйте, купонът е там, където е доброто ви настроение, а то често се крие, затова отворете широко сърца и просто излезте!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти