Прогнозата за времето: Кога ще дойде лятото?

През следващото денонощие ще продължи на много места в страната да има краткотрайни валежи с гръмотевици. По-значителни ще са валежите отново през нощта в Централна България, а по-късно през деня те ще започнат да спират, а облачността да намалява. Ще духа слаб северозападен вятър. Максимални температури между 23 и 28, в София около 23 градуса.

В средата на седмицата въздушната маса над страната временно и относително ще се стабилизира. Ще има повече слънчеви часове; но около и след обяд все още са възможни и превалявания, вече на малко места и краткотрайни. Температурите ще се повишат и максималните ще са около и над 30 градуса.

лято
Снимка: iStock

„Ние сме си в лятото, само че юни е такъв месец. Сега е времето да вали и тук-там да има порои. Това го виждаме почти всяка година. Мога съвсем отговорно да кажа, че по отношение на градушките сме 4 пъти по-назад от миналата година”, обясни климатологът проф. Георги Рачев пред NOVA.

Според него най-много дъждове и градушки у нас падат през юни. Причината е климатът в страната. Той дори подчерта, че „изоставаме” с валежите.

„Всички големи метеоцентрове казаха, че ще бъде топло и сухо. Само Американската агенция за изследване на атмосферата прогнозира дъжд и се оказаха прави. За юни дори увеличиха прогнозата за дъждове”, обясни климатологът.

Проф. Рачев обясни, че засега е студено за море. Той прогнозира, че до 25 юни ни очаква динамично време, в което ни очакват дъждове и гръмотевични бури.

„Морската вода ще се затопли. По-скоро западната половина на България ще е засегната от дъждове. Край морето ще е топло”, успокои той.

Професорът разясни, че е много трудно да се прогнозира кога ще има градушки и къде точно. В много случаи се случва те да ударят само в една част на някое населено място.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти