Проблеми със зъбите и венците по време на бременността

Проблеми със зъбите и венците по време на бременността
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

Бременността при някои жени може да доведе до проблеми с венците и да увеличи риска от развитие на зъбен кариес. Бременността обаче не означава, че задължително зъбите ви ще се развалят, ще се изпочупят и ще се наложи да загубите някои зъби. Всичко това са митове. Мит е и това, че плодът извлича калция от зъбите. Той си набавя нужния му калций основно от костите.

В тази статия ще отговорим на следните въпроси:

✓ Какви проблеми могат да възникнат?

✓ На какво се дължат?

✓ Как могат да се предотвратят?

✓ Ако вече има възникнали проблеми, кой и как може да ги елиминира?

За да се предпазите от проблеми по време на бременността, едно от най-важните неща е да поддържате добра устна хигиена, здрави зъби и здрави венци още преди да забременеете. Ако планирате забременяване, най-добре е първо да посетите вашия зъболекар и да го информирате за това. Много по-лесно и удобно и за двама ви ще бъде, ако има някакви процедури, които трябва да се направят, това да стане преди да забременеете.

Ако вече сте бременна, веднага информирайте вашия зъболекар. Ако се нуждаете от някакво лечение, което не е спешно, е най-добре то да се осъществи след третия месец на бременността. Желателно е да се избягват рентгеновите снимки, а ако те са от изключителна важност, трябва да носите предпазна престилка. Работата с местна упойка не трябва да ви притеснява, но за ваше успокоение може да се консултирате с гинеколога си.

Един от най-честите проблеми при бременните жени е гингивитът. Това е възпаление на венците, при което се наблюдава подуване, зачервяване и кървене. Най-често кървенето се наблюдава при хранене, миене на зъбите или почистване с конци за зъби, но може да бъде и спонтанно. Причината за гингивита не е плаката и това, че сте започнали да миете зъбите си по-лошо. Причината са високите нива на хормоните. Те пречат на организма да реагира адекватно на зъбната плака и да елиминира възпалението, предизвикано от нея.

Лечението на гингивита е комбинация от грижите, които сами полагате вкъщи за устната си кухина и манипулациите, които стоматологът ви е направи. Най-добре е да използвате паста за зъби за кървящи венци, както и води за уста с антибактериално и стягащо действие.

Зъболекарят, от своя страна, ще почисти щателно зъбния камък и зъбната плака. Препоръчително е това да се направи поне 2-3 пъти по време на бременността.Ако сте имали пародонтално заболяване преди бременността, твърде вероятно е по време на нея то да се задълбочи и да стане доста сериозно.

Интересен факт, свързан с бременността, е наличието на някои проучвания, според които има връзка между заболяванията на венците на бременните и преждевременното раждане. Смята се, че майки с проблемни венци са предразположени към преждевременно раждане. В същото време, при адекватно лечение на пародонталните проблеми значително се редуцира рискът от преждевременно раждане.

Другият най-чест проблем при бременност е опасността от развитие на кариеси. Причината за кариесите не е извличането на калция от зъбите. Всички знаем, че бременността понякога е съпроводена с гадене и повръщане. Връщането на стомашното съдържимо в устната кухина води до обливане на зъбите със стомашни сокове, които имат висока киселинност. Ако това продължи по-дълго време, се стига до увреждане на зъбния емайл и кариес. За да предотвратите увреждането на зъбите от стомашните киселини, след повръщане изплаквайте устата с вода. Не бързайте да миете зъбите си с четка и паста. Изчакайте поне 1 час и ги измийте едва тогава. Това е времето, което им е необходимо да възстановят минералния си състав в повърхностния слой на емайла.

Ако започнете да четкате зъбите веднага след повръщане, техният емайл е с намалено минерално съдържание заради действието на стомашните киселини и рискувате да спомогнете за увреждането на емайла.

Друга причина за развитие на кариес е, че при бременните има изразено чувство за гадене. То се засилва при миене на зъбите, особено задните. Много често заради това жените пренебрегват миенето. По зъбите се натрупва голямо количество зъбна плака, която е основната причина за развитие на зъбен кариес по принцип. За да намалите риска от образуване на кариеси, използвайте пасти за зъби с флуор и води за уста с антиплаково действие. Ограничете честите хранения, особено със сладки неща. Това също би могло да доведе до развитие на кариеси.

Редовната лична орална хигиена вкъщи и професионалната помощ на вашия зъболекар ще подсигурят запазването на вашите зъби и венци здрави, както по време на бременността, така и след нея.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти