Природният феномен Сакура в Япония

Природният феномен Сакура в Япония
Снимка: Thinkstock

Япония е далечна страна, която вълнува въображението на пътешествениците и неслучайно е една от най-популярните туристически дестинации в света.

„Страната на изгряващото слънце“ е уникална смесица от вековна традиция и модерния отпечатък на XXI в - десетки храмове и сгради от миналото намират място сред най-модерните постижения в областта на архитектурата и технологията, зен градините и парковете пък напълно карат посетителите им да се отпуснат и забравят забързания живот извън тях.

Туристите, избрали тази дестинация, ще имат възможност да се потопят не само в японската история и култура, но едновременно с това ще видят бъдещето чрез технологични разработки от следващо поколение.

Всеки, който пътува до Япония през пролетта, ще стане свидетел на едно от най-изключителните природни събития в страната, а именно феноменът Сакура или цъфтенето на вишневите дървета.

Ханами, в превод „гледане на цветовете”, който се свързва със сакура, е древен японски обичай, чието начало се поставя през VIII в, когато хората от висшата класа са се наслаждавали на цъфтежа на вишните и са пишели стихове, въодушевени от красотата и изяществото на дърветата.

Днес съвременните японци обичат да се разхождат из безкрайните градини и паркове и да се любуват на красотата на множеството дървета покрити с милиони разцъфнали цветчета, чиито багри варират от бяло до розово.

Най-популярният вид японска вишна е сакура и расте из цяла Япония. В културата на древната страна вишневото дърво олицетворява силата на духа, изпитанията на живота и стремежа към съвършенство. Сакура дърветата цъфтят по различно време и обикновено самият период от разцъфването до прецъфтяването е много кратък.

Най-важният фактор при определяне на времето на цъфтежа е географското местоположение. На южния субтропически остров Окинава вишневите цветове започват да цъфтят още през месец януари, докато на северния остров Хокайдо това явление се наблюдава чак през май.

Японската метеорологична агенция всяка година подава информация, кога и къде ще бъде най-подходящият момент за наблюдение на пролетното пробуждане на вишните. Тази година то ще започне около 25 март и ще продължи до средата на май.

Из цялата страна се провеждат фестивали, които приветстват пролетта и изпращат зимата. Милионите цветчета са основните атракции на фестивалите, но не може да бъде пропуснато разнообразието от японски изкуства и традиции, свързани с тях.

Едно незабравимо преживяване, както за местните, така и за гостите, е провеждането на известната чаена церемония именно под разцъфналите вишневи дървета. Често се организират вечери със суши, саке и бира, които продължават и през нощта, когато луната осветява цветчетата в хиляди нюанси.

Някои региони и градове в Япония са известни с Ханами празненствата. Градът Хиросаки, в който се провежда фестивалът Сакура-Масури, е известен с великолепието на вишневите цветове, които привличат посетители от близо и далеч.

Планината Йошино в префектута Нара със своите над 30 000 дръвчета се счита за най-доброто място в цяла Япония за наблюдение на Сакура. В Токио в парк Уено цъфтят над 1 200 дръвчета, чиито цветове придават особен чар на града през това време на годината.

Разцъфването на вишневите дървета е цветният пролетен природен феномен, който приповдига настроението, както на местните, така и на туристите.

Усещането е изключително своеобразно, което го прави истинска атракция. Затова туристите, които посетят Япония по време на Сакура, ще запомнят не само красотата, но и медения мирис на розовите цветчета събудили се след дълъг зимен сън. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти