Превенция срещу рак на кожата

Превенция срещу рак на кожата
Снимка: Thinkstock

Д-р Катя Паскова

Белгия през 1999 година започва кампания, която спасява стотици хиляди хора по света. 16 години по-късно тя продължава да функционира.

Европейски дерматолози от 29 страни работят безплатно, водени единствено от своя лекарски дълг и желанието си да помогнат. Става въпрос за Евромеланома, която тази година ще се проведе на 13 май.

Целта е да се осигури информация за всеки във връзка с профилактика, ранна диагностика и лечение на рака на кожата.

Модата на златистия тен е сравнително млада. С изобретяването на половинките бански, бохемският начин на живот, пътешествията по екзотични дестинации започва и нова история за прогресиращия рак на кожата.

Едновременно с това и слънцето става все по-вредно. Светът започва да се бори и с този тип рак.

Малцина знаят, че въпреки бурния си бохемски начин на живот, през 1981 Боб Марли умира именно от меланом.

Съществуват три типа рак на кожата - базалноклетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином и меланома. От тях меланомът е най-опасният и прогресиращ, агресивен и бързо се разпространява в цялото тяло. Статистиката говори, че има 15000 смъртни случаи годишно. От 20 години насам е най-прогресиращият рак.

Изключително важно е сами да следим състоянието на кожата си и да се научим да я предпазваме. В риск са хората със светла кожа, многократно излагали се на слънчеви лъчи без протекция и с множество бенки. Не всички бенки са опасни, но ако имате бенка, която с годините е променила формата си, границите и цвета задълително е да се прегледате от специалист. След обстоен преглед ще ви бъдат дадени съвети как да се грижите за кожата си.

Как влияят върху кожата УВ лъчите?

УВА лъчите проникват в дермата, предизвикват клетъчно увреждане и фотоиндуцирано стареене. УВБ проникват в епидермиса и причиняват изгаряне и почервеняване. И двата типа лъчи повишават значително риска от рак на кожата. Затова е необходимо винаги да слагате слънцезащитен продукт не само, когато сте на море и планина, но и във всекидневието, дори и в облачен ден.

За лицето използвайте SPF 50, а за тяло SPF 30 е достатъчен. Избягвайте солариумите – не случайно в САЩ лица под 18 години не могат да се възползват от услугите им, а други страни планират скоро да забранят изобщо тяхното практикуване.

На 13 май множество дерматолози ще вземат участие в Евромеланома 2015. Всеки човек със съмнителна бенка и желание да я прегледа може да запази безплатен преглед между 10.00 и 14.00 ч. на тел: 02 / 962 25 33 (44).

Прочети още: Огледай близките си, спаси ги

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти