Предимствата на електрическите четки за зъби

Предимствата на електрическите четки за зъби
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

Електрическите четки за зъби са изобретени преди няколко десетилетия. В действителност обаче по-масовата им употреба започва доста по-късно. В последните години те набират все повече популярност и в България.

Видове

Електрическите четки за зъби могат да се разделят на два основни вида – електрически четки за зъби с въртящи движения и електрически четки за зъби със звукови вибриращи трептения. Има и някои модели, които комбинират въртящите и вибриращите движения.

Въртящите движения на електрическите четки наподобяват тези, които ние правим при миенето на зъбите с обикновена четка. Главата на четката или се върти или прави въртеливи движения напред назад. Най-разпространените четки от този тип правя 7000-8000 оборота в минута.

Звуковите четки за зъби правят вибриращи движения напред назад със звукова честота. Оборотите, които те правят, най-често са между 30000 и 40000.

Предимства

С една обикновена четка за зъби човек прави не повече от 200-300 движения (оборота) в минута. Ако човек мие зъбите си по 2-3 минути, както е препоръчително, успява да направи между 600 и 1000 оборота. Като направим сравнение с броя на оборотите, които електрическите четки правят само за една минута, се вижда колко ефективността им е по-голяма.

При правилно използване на електрическата четка за зъби и нейната по-висока ефективност се подобрява почистването на зъбите и венците от зъбната плака. Това води до намаляване риска от развитие на зъбен кариес и на венечни проблеми. Електрическите четки за зъби са особено подходящи за по-мързеливите пациенти и тези, които не намират достатъчно време за устната си хигиена в забързаното ежедневие.

Очевидно е, че електрическите четки успяват да направят много повече движения за по-кратко време, отколкото ние успяваме да направим с обикновената четка за зъби. Следователно освен, че са по-ефективни по-отношение на качеството на миене, електрическите четки за зъби спестяват и време.

Недостатъци

Един от основните недостатъци на електрическите четки за зъби е, че доста от хората, които ги използват, разчитат прекалено много на тях и започват да мият зъбите си, без да се стараят достатъчно. Електрическите четки не мият зъбите сами. При използването им човек трябва да бъде също толкова внимателен и старателен, колкото и с обикновената четка.

Друг недостатък на електрическите четки е, че съществува група пациенти, които пък с прекаленото си стараене могат да си навредят. Пациенти, които упражняват прекалено голям натиск при миенето на зъбите, могат да си причинят изтриване на емайла или рецесии (отдръпване) на венците. Важно е да подчертаем, че това може да се случи и при използването на обикновените четки, а не само при използване на електрическите.

В заключение можем да кажем, че при правилно и внимателно използване на електрическите четки за зъби реално те нямат недостатъци, а имат само предимства.

Цена

Съвсем нормално цената на електрическите четки за зъби е по-висока, отколкото на обикновените. Въртящите се четки за зъби със сменяеми батерии са на цена около 20-30 лева.  Тези със зарядно са на цени от 50 до около 100-150 лева. Четките за зъби, извършващи звукови вибрации, са на цена 150-200 лева, а някои модели достигат 300 лева. За сравнение една обикновена четка за зъби е с цена от 1 до 15-20 лева.

По-високата цена на електрическите четки се компенсира с това, че подобряването на оралното здраве води до намаляването на разходите от честите посещения при зъболекаря.

И накрая не забравяйте, че най-важно е с каква техника и колко време, а не с каква четка миете зъбите си. Ако не сте сигурни, че го правите правилно, помолете вашия зъболекар да ви покаже как. За да изберете най-подходящата четка за зъби, също е добре да е посъветвате с него. 

Прочети още: По-скъпите четки за зъби не мият зъбите по-добре

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти