Предаваме #НаЖивоОтСофия

Предаваме #НаЖивоОтСофия
Снимка: netinfo

Днес на книжния пазар у нас излиза едно дългоочаквано заглавие на млад български автор. Звучи невероятно, нали – дълго очаквана книга и то на нашенски писател, че и млад такъв.

Може би като ви кажа, че става дума за "#НаЖивоОтСофия" на Александър Шпатов ще ме разберете.

В последно време за книгата активно се говори в социалните мрежи, а името на Александър проблясва от най-различни медии.

"#НаЖивоОтСофия" – сборник с кратки, градски разкази, всъщност е точно това, което заявява.

Алескандър не подвежда читателите, а им дава обещаното – разкази, написани преди няколко месеца, които наистина са съвсем кратки (което лично на мен ми харесва особено много).

Както е известно – най-трудно е да кажеш много неща с малко думи. Това даже е истинско изкуство, на което е подчинена и хайку поезията.

Историите на Шпатов ще докоснат всеки, който живее, живял е или поне е прекарал няколко часа в столицата.

Книгата се чете лесно, бързо, но оставя в съзнанието дълго, започваш да си мислиш върху разказа, да го дописваш със свои думи, да се сещаш сам за твоите случки в София, които понякога толкова се доближават до тези на Шпатов, че се замисляш дали пък по някакъв невероятен начин не е писал именно за теб (знаеш, че е глупаво, но не можеш да го спреш полета на мисълта smiley).

За да съм изчерпателна, ще споделя и какво пише на задната корица на изданието:

Поради многото разкази за селото в българската литература, винаги се налага да се направи уточнение, когато става дума за кратки градски. Е, тези са точно такива – категорично софийски, писани на живо, за да се изживее този град както никога досега.

Все едно центрираш Google Earth върху София и приближаваш докъдето си поискаш (пейка пред Народния, блок в Младост, дупка в Жълтите павета) или пък се отдалечаваш ( до България като цяло, до островите на сентинелците в Бенгалския залив, че и още по-далеч в пространството и скречовете на времето).

Защото един град може да се разкаже най-добре именно в сборник с разкази. 

Нека споделим и няколко думи за автора.
Александър Шпатов Роден в Окръжна болница през 1985 г. Учил в Младост (Американския колеж) и Северното крило на Ректората (ЮФ). Живее зад Орлов мост. Пътува често, но винаги няма търпение да се върне. Работи точно над гръмналия миналата година китайски ресторант и може би именно затова собственоръчно го възстановява за един от разказите в  #НаЖивоОтСофия. Първия си сборник, Бележки под линия, издава едва на 20. Следват "Разкази под линия" (2008) и "Календар с разкази" (2011). "Форбс България" го включват в класацията си "30 под 30" за 2014, но това е по-скоро въпрос на връзки.

А ето и отзива на Георги Господинов за Шпатов и книгата му:

Усещане за град, ловка картография през нови езици и мрежи. В това ни въвличат историите на Александър Шпатов. Най-хубавите от тях като Път с жълти павета, Панелната църква, Влъхвите от Изток се возят само с ОК Супертранс и други, смесват с лекота фикция и реалност, градски легенди и репортаж, движат се край Петте кьошета, Народния, Младост 2... Градът, разбира се, е София. Такава, каквато бихме искали да я прочетем. Град с истории. И с легенда.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти