Празник на духа и свободата

Празник на духа и свободата
Снимка: София: Поетики

Крeмена Димитрова

Покрай кандидатурата на София за европейска столица на културата, имаме късмета да се случват повече и по-интересни арт събития. Едно от тях, обаче, се провежда вече 9 години и се превърна в истински хепънинг на поезията, музиката и другия, по-красив и по-смислен поглед към живота.

"София: Поетики" е празник на духа и свободата. С него можем да изживеем поне две вечери с усещането за нещо средно между Уудсток и трубадурки турнир на рицарите на думите. Чудесно е, че това се случва първия уикенд след закриване на Панаира на книгата и две седмици след Празника на буквите, писмеността и културата. С това жадните за духовни преживявания могат да задоволят своите пристрастия и желания за по-смислено забавление.

И така, дами и господа, посрещнете Деветото международно издание на фестивала "София: Поетики". Фестивалът ще се проведе на 14-ти и 15-ти юни 2014 в София.

Малко подробности - основната вечер е с участието на чуждестранните гости, 25 от най-значимите съвременни български поети, банди от Полша, Чехия, Сърбия, Франция, Шотландия и България стартира на 14-ти (събота) от 17:00 ч. на Лятната сцена в Борисовата градина. Вземете приятели, кучето, детето и доброто си настроение и бегом към най-зеленото и свежо място в столицата. Там, освен четене на най-нови и специално написани стихове, ще има много музика, видео-арт и всичко общо помежду им.

Акцентът тази година е темата за Свободата. През 2014-та Германия, Полша, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и България отбелязват 25 години свобода от комунистическия режим. По този повод дипломатическите представителства на тези държави в България, съвместно със Сдружение "София Поетики" и Столична община организират Пикник на свободата. Събитието е под патронажа на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.

Сред чуждестранните гости има и такива с българска връзка, нека споменем изключителните Яна Букова и Катерина Стойкова-Клемър.

От 1994 г. Яна Букова живее в Атина, където е член на поетичната платформа "Poetry now" и на редколегията на списанието за поезия и визуални изкуства "ФРМК". Тя е  автор е на стихосбирките "Дворците на Диоклециан" (1995), "Лодка в окото" (2000) и "Минималната градина" (2006, Атина), на сборника разкази "К като всичко" (2006) и на романа "Пътуване по посока на сянката" (2009). Нейни стихове и разкази са преведени на 9 езика.

Преводач е на 12 книги съвременна гръцка поезия, на запазеното от Сафо и Катул, както и на "Питийски оди" от Пиндар. Никак не е лесна работа да се превежда антична поезия, затова шапка ѝ сваляме.

Катерина Стойкова-Клемър е родена в Бургас, от 1995 живее в САЩ.    

Автор е на пет стихосбирки: The Air around the Butterfly ("Въздухът около пеперудата" - Факел Експрес, 2009, двуезична), The Most (Finishing Line Press, 2010, на английски), "Неделимо число" (Факел Експрес, 2011, на български), The Porcupine of Mind (Broadstone Books, 2012, на английски), и "Как наказва Бог" (ICU, 2014, на български). Пиесата ѝ "Черното палто" е втъкана в сюжета на игралния филм "Горд гражданин" на режисьора Том Съдърланд, където Катя освен всичко, играе и главната роля! Катерина Клемър е водеща на радиопредаването за литература и култура "Акценти" по WRFL, както и собственик и главен редактор на издателство Accents Publishing. Достоен и респектиращ гост на Поетичния фестивал. За мен най-интересният от всички.

Нека споменем и имената на Й. Х. Кръховски, Никола Маджиров, Димитрис Аллос, Катерина Илиопулу, Янис Исидору, които най-вероятно не са ви познати, но със сигурност е любопитно да видим и чуем как пишат и правят поезия в другите страни. Дали държавите и различните езици ни правят различни или сгъстеното дишане и живеене в поезията не познава граници?!

Втората фестивална вечер, озаглавена "Поезия & питания", ще се състои на 15 юни (неделя) от 17:00 ч. в Чешкия център. Там е мястото на поетичните джем сешъни и срещи от трети вид.

Българските участници в "София: Поетики" са селектирани от носителя на наградата на феста за 2013, Иван Димитров, а чуждестранните – от международния селекционер Иван Христов. Сред тях по традиция са носителите на наградата от предходните 3 издания, а именно Стефан Иванов, Радослав Чичев и Иван Димитров. Тази година за втори път на сцената на "София: Поетики" ще излезе и победител от конкурса и фестивал "Малки поетики", организиран от Студентско читалище "Св. Климент Охридски 1997", съвместно със Сдружение "София Поетики", а именно Стефан Кичев – победител в категория Литература.

Събитието се реализира съвместно с Посолството на Германия, Посолството на Полша и Полския институт, Посолството на Румъния, Посолството на Словакия, Унгарския културен институт, Посолството на Чехия, Чешкия културен център и Столичната община.

Повече за програмата на фестивала: www.sofiapoetics.eu

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти