Юнските културни градове

Кадър от предишно издание на фестивала "АЗ, ГРАДЪТ", провеждащ се в Русе
Снимка: личен архив

Крeмена Димитрова

Градовете трескаво са запретнали ръкави и се готвят с усърдието на ученичка пред матура за състезанието "Европейска столица на културата 2019". Юни дава възможност за много прояви на открито, концерти, пътуващо кино, хепънинги, и какво ли още не. А и нали хората още не са запрашили към морето, мегдан за култура – колкото щеш! Затова специално за вас съм подбрала няколко неустоими арт предложения от богатата лятна програма на различни български градове.

Русе
Градът на Елиас Канети провежда вече за втора година фестивала "АЗ, ГРАДЪТ" от 31 май до 9 юни. Това е фестивал за съвременна градска култура. Основен фокус на събитието е изкуството като алтернатива за мисленето и възприемането на града. "АЗ, ГРАДЪТ" се провежда на открити сцени, разположени в различни части на Русе, в пространства, които трябва да бъдат припознати като алтернативна и достъпна за култура и изкуство среда. А именно централните улици и площади, Парка на младежта, римската крепост "Сексагинта Приста", крайдунавската зона, кварталите "Здравец", "Дружба" и "Селеметя", както и емблематични градски архитектурни обекти като Съдебната палата, Художествената галерия, Доходното здание, Дом "Канети", площад "Батенберг" и др.

"АЗ, ГРАДЪТ" включва 31 микропроекта и 76 събития в различни области на съвременното изкуство – аудиовизуални и мултимедийни спектакли, инсталации, възстановки, пърформанси, ателиета, флашмоб акции и редица други артистични атракции, групирани в 3 основни тематични модула: "ГРАДЪТ КРАЙ РЕКАТА 2013" (исторически фокус), "ОТРАЖЕНИЯТА НА ГРАДА 2013" (социален експеримент), "АХ, ТОЗИ..... ГРАД! 2013" (провокацията). Програмата предвижда танци, джаз, комедия на маските, тийнфест, опера и още много други прояви.

В началото на всяко годишно издание на фестивала – като част от  стартиращите събития, се осъществява видеомост с Марибор - Европейска столица на културата 2012, и Марсилия - Европейска столица на културата 2013. Проектът е част от подготовката на Русе за Европейска столица на културата 2019.

Бургас
Откакто в Бургас се откри за нов живот старото морско казино, градът може да се похвали с разнообразни и провокативни събития в една от най-хубавите части на града – Морската градина. Затова ви предлагам избрани акценти от програмата за юни там:

* 05.06. зала "Георги Баев" от 18,00 часа представяне на "История славянобългарска" – нов превод и концепция.
* 08.06. – 09.06. открита сцена "Охлюва" от 12,00 до 18,00 часа, Фестивал на куклените театри.
* 08.06. зала "Георги Баев" от 17,30 часа прожекция на късометражния филм "Защо Бургас" в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата 2019, автор Петър Генчев.
* 15.06. – 30.06. зала "Георги Баев", изложба "Подводна фотография".

В Бургас има и прекрасен театър, който наскоро имаше премиера на "Момчето от последния чин" от Хуан Майорга. Тази пиеса е в основата на последния и нашумял филм на Франсоа Озон "В къщата". Блестящия превод на текста дължим на неуморната Нева Мичева, а режисурата е на Десислава Шпатова. Хуан Майорга - математик и философ по образование, автор на над 40 пиеси, преведени на повече от 20 езика и поставени в над 30 страни - печели най-престижната испанска награда за сценични изкуства "Макс" именно с тази пиеса.

Момче разказва за своя съученик в съчиненията си по литература и това се превръща в приятно опасна воайорска игра за него и неговия учител, който провокира и поощрява дарбата на младия писател. Темата за воайорството вълнува екипа на спектакъла, който признава, че то е опасно занимание и може да доведе до "Братя Карамазови" или до "Биг Брадър". "Големите разказвачи са големи наблюдатели, подслушвачи и клюкари, през цялото време следят внимателно околните за издайнически жестове и фрази... Просто в голямата литература воайорството е издигнато до изкуство, благодарение на което научаваме нещо за богатия човешки опит, за загадката на битието."

Можете да гледате спектакъла на 4 юни, 19,00 часа, Камерна зала, ДТ "Адриана Будевска".

София
С голямо удоволствие и малко тъга ви препоръчвам едно силно и смислено преживяване, а именно 8-то издание на "София Поетики", което ще се проведе на 15 и 16 юни в София. Нотките горчивина са предизвикани от недоумението ми за отдръпването на Столична община от финансирането на феста. През годините "София Поетики" се доказа като сериозна част от културния календар на столицата и заразителен пример за много други градове. Но спри сърце...

Тази година "София Поетики 2013" ще мине под мотото "ПОЕТИКИ НА КРИЗАТА" (не кризата на Поетиките, не!). За който не знае - "София Поетики" е фестивал, който свързва поезия, проза, музика, визуални и сценични изкуства. Негово верую е разбирането, че поезията е изкуство, което осъществява връзки с всички останали, и е не просто първият фестивал за съвременна поезия у нас, но и единственият международен такъв.

Както обикновено, Поетиките ще се случат на Лятната сцена в Борисовата градина от 18,30 часа през първата вечер. За втората организаторите са подготвили самостоятелно четене на Юрий Андрухович в хотел "Best Western Plus Сити" от 18,00 часа. Неделната вечер ще продължи със затварящото парти от 21,00 часа в Чешкия културен център.

Българските участници в Поетиките са селектирани от носителя на наградата на феста за 2012 г. Радослав Чичев, а чуждестранните участници - от Иван Христов. Имената им ще бъдат обявени на 3 юни.

Театърът ще свърже Варна и София
От 1 до 12 юни във Варна традиционно се провежда най-големият международен театрален фестивал у нас "Варненско лято". Селекционер на бълграската програма е театроведът Явор Койнаков, а в програмата освен най-доброто от сезона, можете да гледате и гостуващи спектакли от чужбина, както и разнообразна съпътстваща програма с концерти, прожекции, дискусии и др.

За радост на софиянци международната програма от фестивала идва и в София! Тазгодишното издание на "Световен театър в София" ще се проведе между 3 и 8 юни. Събитието, превърнало се в традиция от 2007 г. насам, е добър опит да се представи част от международния театрален фестивал "Варненско лято" и пред софийска публика.

За откриването на 3 юни пристига Самуел Финци с колеги от "Дойчес театър" и театралния концерт "Една нощ в киното" в Малък градски театър "Зад канала". Билетите обаче са на свършване, затова побързайте.

Чешкият "Облаци" ще се играе на 4 юни в "Сфумато", а зрелищният "Буря" от Словакия - на 5 юни в Младежкия театър "Николай Бинев". Също там, но на 7 юни, испанска танцова трупа ще представи спектакъла "Завръщане". Изпълнителката на главната роля, актрисата Марта Етура, е героиня и във филма "Тъмносиньопочтичерно", чиято прожекция ще закрие фестивала на 8 юни.

За пръв път ще видим трупата "Forced Entertainment" наречена от в. "Guardian" - "най-великата експериментална компания на Обединеното кралство", която ще представи своята "Празна история" на 6 юни в Зала 11 на НДК. И тъй като контактът с публиката е много важен, създателите ще провокират и разговор след представлението.

Всички спектакли са със субтитри на български език.

Като се погледне активността на културните събития през последните месеци, очевидно битката между градовете ще е оспорвана. Това е една от малкото битки, от която полза ще имат всички. Независимо кой град ще се увенчае с короната "Европейска столица на културата", важното е, че до 2019 г. ще се радваме на един по-интензивен и, надявам се, смислен културен живот.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти